Dünya Kooperatifcilik Günü 21 Aralık
Dünya Kooperatifcilik Günü “ 21 Aralık “
Fransızca bir kelime olan kooperatif anlam olarak ortak ihtiyaçları elverişli şartlarla karşılamak için kurulan, kar amacı olmayan ortaklık.Bir başka anlamı ise; üreticilerin, aracıyı ortadan çıkararak ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlamak için kurdukları ortaklık. Doğanın en üçlü varlığı olan insan, birlikte toplu yaşamaya ihtiyaç duyar.Toplu hayat işbirliğine imkan tanır.İşbirliği ile tek başına başaramadığı işlerin üstesinden gelir.”Birlikten kuvvet doğar.” Birlikte oluşturulan kuvvet, büyük eserler meydana getirir. Türk Ulusu birlikte yaşamayı, yardımlaşmayı sever. Halkımız çok eski çağlardan beri ‘imece’ geleneğini sürdürmüştür. Ne yazık ki bu gelenek darbe almıştır. Önceleri imece ile köylümüz, devletin el uzatmadığı çeşitli işleri başarmıştır.Köy yolu, köy sokakları, çeşme,cami, köy odası, köy okulu, imece çalışmaları ile yapılmıştır.Komşular birbirlerinin tarlasında bahçesinde ücretsiz çalışır, ürünü toplar yardımlaşırlar. Birlikte iş yapma, dayanışma, yardımlaşma fikri günümüzde kooperatifçiliği yerleştirmiştir. Kooperatifler, insanların ortak amaçlarını kar gözetmeden, daha ucuza gerçekleştirmek amacıyla kurulur. Kooperatif üyelerinin ekonomik çıkarlarını, karşılıklı yardımlaşma ile sağlamayı amaçlar. Mithat Paşa, 1863 yılında “Memleket sandığı “adıyla ilk kooperatifi kurmuştur. Bu kuruluş sonraları gelişmiş, güçlenmiş, günümüzdeki T.C Ziraat Bankasını meydana getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kooperatifçiliğe önem verilmiştir. 1929’da Zirai Kredi Kooperatifleri yasası çıkarıldı. Bu yasa uyarınca; çalışkan, yoksul çiftçilere çok düşük faizle borç para verildi. Üretiminin arttırılması sağlandı. Atatürk 1931’de İstanbul Üniversitesinde Türk Kooperatifçilik Cemiyetini kurdurdu. 1935’te Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatifleri kanunu çıkarılmış; kısa sürede yüzlerce kooperatif kurulmuştur. Atatürk, İçel’in Tekir köyündeki çiftliğinin çevresindeki üreticilerle Tarım Kredi Kooperatifi kurmuştur. 36 üyeli bu kooperatifin birinci üyesi Atatürk’tür. Köylümüzün esnaf ve sanatkarlarımızın kooperatiflerde güçlerini birleştirmelerini ,üretimi arttırmalarını Atatürk önermiş, desteklemiştir. Dünyada Atatürk’ten başka bir Cumhurbaşkanının kooperatif üyesi, kurucusu olduğu bilinmemektedir. Çalışma alanlarına göre kooperatifler: 1.Üretim kooperatifleri: Meyvecilik, hayvancılık, balıkçılık vb. alanlarda kooperatif üyeleri nin güç birliğini sağlar. Üretilen malın gerçek değerinde satılmasını, üyelerin refahını temin eder.
2.Tüketim Kooperatifleri: Ortakları için ucuz, sağlıklı gıda ve giysi sağlamayı amaçlar. Çok yaygın bir kooperatif türüdür.
3.Kredi Kefalet Kooperatifleri : Esnafa , çiftçiye ucuz kredi sağlar.
4.Konut ve yapı Kooperatifleri : Ucuz kredi bulup konut ve işyerleri yapmayı amaçlar. Bazı aksamalar olmakla birlikte bu tür kooperatifler yüzbinlerce aileyi birer konuta kavuşturmuştur.
Fatsa’mızda Kurtuluş mahallesindeki S.S.Bilkent Bir konut yapı Kooperatifi kanalı ile Bilkent Bir sitesi faaliyete geçmiştir. Yani ele ele vermeyince, taş yerinden kalkmaz.