Tutum,Yatırım,Türk Malları Haftası
Tutum,Yatırım,Türk Malları Haftası
“ 12-18 Aralık “
Günümüz insanının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya,araç,gereç,besin maddeleri vardır. Bunlar yaşamımızı sürdürmemiz , rahat etmemiz için gereklidir. Bu gün evimizde, işyerimizde kullandığımız araçlar,otomobiller,televizyonlar,buzdolapları Türkiye’mizde üretilmektedir. Türkiye dış ülkelerden besin maddesi (Bu yıl ilk defa angus denilen kesimlik hayvan satın aldık) Satın almayan ülkelerden birisidir.
Cumhuriyet döneminde pek çok fabrikalar kurulmuş, çok çeşitli nitelikli mallar üretilmeye başlanmıştır. Bu nitelikli malların çoğu yurt içinde pazarlanır. Bazıları yabancı ülkelere satılıp döviz elde edilir. Elde edilen dövizler petrol başta olmak üzere bazı maddeler alınır. Bunlar fabrikaların çalışması yeni fabrikaların kurulması için kullanılır. Bu fabrikaların kurulması işsizliği önler, bir çok kişiye iş imkanı sağlanır. Böylece milyonlarca aile geçimini sağlar. Kalkınmış çağdaş bir sanayi ülkesi oluruz.
Hızla artan nüfusumuzun ihtiyaçlarını karşılamak iş alanları açmak için çok çalışmalıyız. Tutumlu olmalıyız. Paramızı ölçülü harcamalıyız. Arılar, karıncalar gibi yazdan kışa hazırlanmalıyız. Besinlerimizi iyi korumalıyız. Yeterince yemeliyiz. Tıka basa beslenmeden sakınmalıyız. Çöpe atılan ekmekler paranın boşa harcanmasına yol açar. Ev eşyalarını kullanmada da titiz davranmalıyız. Kısa sürede kullanıp eskitirsek yenisi almak zorunda kalacağız. Başka çeşit eşyalar almaya paramız kalmayacaktır.
Sağlığımızı korumada da ölçülü, tutumlu olmalıyız. Dikkatsiz davrandığımız için hasta olursak; doktora, ilaca para ödemek zorunda kalırız. “Vakit nakittir” (para) demişler. Zamanımızı da ölçülü kullanmalıyız. 24 saatimizi proğramlamalıyız. Dinlenmeye, çalışmaya, oyuna, okumaya vakit ayırmalıyız. Her yeni gün yeni görevler sorumluluklar getirir. Geçmiş günlerin sorunları ile bunlar birleşince üstesinden gelemeyiz.R00;Başarısız olur bunalıma gireriz.(Aile kavgaları buradan doğar) Başaramayız, başaramayınca kendimize olan güvenimizi yitiririz. Onun için zamanımızı kullanmada tutumlu olmak zorundayız.
İstanbul’da Gürün hanın sahibi Güründen göç eden bir vatandaştır. Çocukluğumda bu hanla ilgili şu satırlar hatırımda kalmıştır. Sakla samanı gelir zamanı, sakladım samanı geldi zamanı, sattım samanı yaptım bu hane;
Kötü alışkanlıklardan biri sigaradır. Sigaraya çocuk yaşta başlanır, özenti ile (büyüklük) adım alır. Kolay kolay bırakılmaz bir örnek vermek istiyorum. Bu gün bir ayda 110,00 TL’lik sigara içen vatandaş 30 yılda içtiği sigara parası ile bir daire satın alıyor. Sağlığını kaybediyor,
Yurdumuzda üretilen malları kullanmak milli görevlerimizdendir. “Yerli malı yurdun malı her Türk onu kullanmalı.” sözünü hiç hatırdan çıkarmayalım. O imalatı en sağlam yapmak boynumuzun borcu olmaktır. Türk malı kullanırsak fabrikalarımız güçlenir. daha kaliteli mallar üreterek çalışanlara kolayca iş buluruz. R00;Elektriği boşuna harcamak, yersiz su kullanmak, yemeği çöpe dökmek aile bütçemize zarar verir.
Zaman, para, iyi alışkanlık zenginlik getirir. Kötü alışkanlıklar felakete sürükler, zira hazıra dağ dayanmaz demişler. Yazımı Behçet Kemal Çağlar’ın şu dizeleri ile bitiriyorum.
Babam zor kazanıyor, anlının teriyle hem,
Parayı ben yabana atmam,düşmeden dara,
Yurdumda yapılmayan oyuncağı istemem
Varsa kitaba,topa, ilaca kalsın para.