VAKIF HAFTASI 3 – 9 ARALIK
VAKIF HAFTASI “ 3 – 9 ARALIK “
Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarda Resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya paraya Vakıf denir. Siyasi partiler vakıf kuramazlar.
Vakfedilen malın gelirinin yaratıcı uğruna topluma verilmesidir. Önce dini amaçlarla kurulmuştur. Sonradan toplumsal ve insancıl bir amaç güdülmüştür. İlk çağlardaki vakıflardan sonra islamiyette ilk vakıf, Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından kurulmuştur. Daha sonra Kuran’daki bir ayete uyularak müslümanların mallarını ilahi buyruğa uygun şekilde kullanmaları adet olmuştur. Osmanlılara kadar kurulan devletlerde din ve devlet işleri bir olduğu için; Vakıflar Kur’an hükümlerine göre yönetilmiştir. Osmanlı Devleti zamanında bir Evkaf nezareti kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra bu nezaret kaldırılmış; “Umumi Evkaf Müdürlüğü” kurulmuştur. 1935 yılında çıkarılan yeni bir kanunla Türkiye’deki bütün vakıfların yönetimi “Vakıflar Genel Müdürlüğüne” verilmiştir.
1938 yılında vakıfların idaresine yeni esaslar getirildi. Buna göre vakıfları bu teşkilat yönetir. Vakıfları korur, imar eder, paralarını çoğaltır, üyelerini seçer, tayin eder. Umum müdürlüğünün illerde teşkilatı vardır. Vakıflar Umum Müdürlüğü doğrudan doğruya iyilik işlerine, ibadet ve diğer sosyal hizmetlere yardım eder.
Vakıflara gelir sağlayan kaynak suları da, “Vakıf Suları” diye anılır. Bunların başlıcaları “Büyük Elmalı”, “Defneli”, “Taşdelen”, “Mütevelli” ve “Karakulak” tır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 1954 yılında Türkiye Vakıflar Bankasını kurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihsel değeri olan cami, çeşme, köprü vb gibi yapıları onarır. Hayır işlerini, ibadet yerlerini ulusal çıkarlara uygun olarak yönetir, denetler. Vakıf binalarını, bahçelerini, çiftliklerini işletir, kiraya verir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara’daki merkezinden başka İstanbul’da başmüdürlük vardır. Yirmiden fazla bölge müdürlükleri ile yurdumuza yararlı hizmetler vermektedir.
Bilim, Sanat ve Sosyal etkinlikleri korumak amacıyla 1967’den bu yana pek çok vakıf kurulmuştur. Yardımlaşmayı ve Sosyal dayanışmayı sağlayan bu kurumları desteklemeli, yaşatmalıyız. Yardımsever yurttaşlarımızın mal ve para desteğiyle yaşayan Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı, Mehmetcik Vakfı, Esnaf ve sanatkarlar vakfı adlarını, hizmetlerini duyduğumuz yararlı kurumlardandır.
Şair Sait KIRKGÖZLÜ’nün şu şiirini görüşlerinize sunuyorum: Vakıf bir hazinedir.
Vakıf sözü ne demek
Bunu herkes öğrensin
Vakıf kuruluşların
Ne olduğunu bilsin.
Hayırsever bir zengin,
Ya da devlet adamı,
Bir çeşme yaptırmışsa,
Suyu her an almalı.
Şehirleri süsleyen
Camilere iyi bak
Bunları yaptıranlar
Vakıf Kurmuştur mutlak.
Atalarımız kurmuş,
Çok değerli vakıflar,
Yeni kuşak korursa
Topluma yarar sağlar.
İnsanlık hazinedir.
Vakıflar ise bir hizmet
Bizler hizmet edersek,
Gelişir medeniyet.
Adı her an anılır.
Yurda hizmet verenin,
Bir de vakıf olursa,
Ölmeden kalır ismin.