ONCA KARGAŞA ARASINDA NÜKLEER SANTRAL İHALESİ
ONCA KARGAŞA ARASINDA NÜKLEER SANTRAL İHALESİ
Bir yanda türban tartışmaları, hemen paralelinde Cumhurbaşkanlığı resepsiyon krizi öte yandan CHP – AKP polemiği ve tüm bu içeriği boş kavramlar arasında nükleer santral proje ihalesi için Güney Kore”yle masaya oturmanın aceleciliği anlaşılır olmaktan çok uzak.
Hem ne gariptir ki çok uzun vadeli doğalgaz anlaşması ve onlarca Hidrolik Santral kurma projelerine rağmen nükleeri de bu ülkeye kuracağız demenin lüksünü de hala anlamış değiliz.
Hele ki 2690 sayılı kanunun 3. maddesine göre Türkiye Atom Enerjisi Kurumu”nun Başbakanlığa değil de doğrudan başbakan”a bağlı olmasının ve buna paralel olarak TEAŞ ve TAEK ( Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) ve direkt olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına bağlı olarak hareket etme durumunda alması da yapılacak nükleer santral ihalesini şaibeli duruma düşürmeyecek mi?
Bunun mümkün olmayacağı düşünülürse bile yapılacak ihalede ne TEAŞ ne de TAEK’in herhangi bir olumsuzluk karşısında müdahale hakkı olmayacaksa Sayın Başbakan’ın ve Sayın Enerji Bakanı’nın bu ihaleyi şahsi ve siyasi tercihlerine göre yönlendirmeyecekleri düşünülebilir mi?
Sayın Bakan diyor ki: İhalede istediğimiz kriterler olmazsa vazgeçeriz. Tamam dorudur da bu kriterlerin neler olduğu bilinmiyorsa bu cümlelerin perde olarak kullanılmadığı da düşünülebilir mi?
Şimdi böylesi ithamlara açık bir uygulama ortada dururken hatalı gibi gözüken bu durumdan neden vazgeçilmiyor diye de sorarız.
Çünkü… bu yetkilerin kanunen tanınmış yetkiler olmadığı ve 2690 sayılı kanuna da aykırı olduğu görülmektedir.
Hele ki hatalı görülen bu durumu TC. hükümetini Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı karşısında müşkül bırakacaksa tabi ki bizler de yazacağız.
Hem ne tuhaftır ki, Nükleer Santral kurma görüşmelerinin Güney Kore’yle yapılmak istenmesinin ısrarını da anlamış değiliz. Güney Kore’nin henüz kendi yapımı bir Nükleer Santral ihraç etmediğini de söylemek zorundayız.
Sadece işletme ve bakım hizmetleri veren bu ülke kendi santrallerini teçhizatlarını Hanjung firmasına yaptırmaktadır ki, yıllardır üretim yapmayan bu firmayla da görüşülecek mi diye de sorarız.
Gelelim en önemli hususa. Güney Kore nükleer santraller ülkesidir. 18 nükleer santrale sahip olmasının nedenleri kömür, sıvı gaz ve petrol ithalatında dünyanın dördüncü ülkesi olmasından kaynaklanmaktadır. Tercihi doğrudur.
Ya Türkiye … hem de yüzlerce enerji kaynağına sahipken neden nükleer?