GÖNLÜMDEKİ DUYGULAR
Değerli okur, kafa karışıklığını giderecek formülü doksan yıl önce gören Mustafa kelam Atatürk göstermiştir. Bu ilkeler kendi ifadesiyle şunlardır;
Temel İlkeler;
1-Cumhuriyetçilik: Türk Milletinin karakter ve adetlerini en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir. (1924) Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. (1933) Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. (1925) Bu günkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır. Ki, onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. ( 1925 )
2-Milliyetçilik: Türkiye cumhuriyetini kuran Türk halkına Türk milleti denir. ( (1930) Diyarsakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trakyalı hep bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır. (1923) Biz doğrudan doğruya milletperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyette o kadar kuvvetli olur. ( 1923 )
3-Halkçılık: İç siyasetimizde ilkemiz olan halkçılık, yani milletin bizzat kendi geleceğinesahip olması esası Anayasamızla tespit edilmiştir. (1921) Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir. (1921) Türkiye cumhuriyeti halkını ayrı ayrı sınıflardan oluşmuş değil, fakat kişiler ve sosyal hayat için iş bölümü itibarıyla çeşitli mesleklere ayrılmış bir toplum olarak görmek esas prensiplerimizdendir. (1923)
4-Devletçilik: Devletçiliğinbizce anlamı şudur. Kişilerin özel teşebbüslerine ve şahsi faaliyetlerini esas tutmak. Fakat büyük bir milletin, geniş bir memleketin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığınıgöz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak ( 1936 ) prensip olarak devlet ferdin yeine geçmemelidir. Fakat ferdin gelişmesi için genel şartları gözönünde bulundurmaladır. (1930) Kyaptığımız ve yapmakta olduğumuz kesin zaruret olmadıkça, piyasalara karşılmaz; bununla beraber, hiç bir piyasada başıboş değildi.(1937)
5-Laiklik: Laiklik, yanlız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Bütün yurttaşların vicdan, ibadet ve din hürriyetide demektir. (1930) Laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. (1930) Din bir vicdan meselesidir. Herkes vijdanının emrine uymakta serbestir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Bi sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu haraketlerden sakınıyoruz. (1926)
6-İnkilapçılık: Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkilapların gayesi Türkiye cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş, bütün anlam ve görünüşüyle medeni bir toplum haline ulaştırmaktır. (1925)
11- Bütünleyici İlkeler;
1-Milli Eğemenlik, 2-Milli Bağımsızlık, 3- Milli Birlik ve Beraberlik, 4- Yurtta sulh (barış) Cihanda Sulh, 5- çağdaşlaşma, 6- Bilimsellik ve akılcılık, 7- İnsan ve İnsanlık Sevgisi : İnsanları mesut edeceğim diye onları birbirine boğazlatmak insanlıktan uzak ve son derece üzülünecek bir sistemdir. İnsanları mesut edecek yegane vasıta, onları birbirine yaklaştırarak, onları birbirlerini sevdirerek, karşılıklı maddi ve manaviihtiyaçlarını temine yarayan hareket ve enerjidir. (1931) Biz kimsenin düşmanı değiliz. Yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız. (1936)
Baş sağlığı,
Bir hafta içinde iki yakın akrabamızı yitirdik. Saygı duyduğum değerli insan elli yediyıl evvel iki defa gördüğüm yakın akrabamız Nemide çamaş geçen Cuma günü. Gelinimiz habibe Güley’in babaannesi düriye İkiz’i Pazar günü toprağa verdik. Her iki ailemin acılarını paylaşır, kederli ailelerine baş sağlığı dilerim mekanları cennet olsun.