YAŞADIKLARIM
Değerli okur; 1 Temmuz 2010 tarihli Zaman Gazetesi’nde yayınlanan bir yazıyı aşağıya alıyorum. Başlık şöyle atılmış:
TOKİ, Perşembe Yaylası’nda en verimli mera sahasına konut yapıyor
TOKİ’nin Aybastı ilçesinde yaptıracağı konutlar için en verimli mera alanının seçildiğini söyleyen Prof. Dr. Yunus Şılbır, seçimin yanlış olduğunu, kendilerinden de hiçbir görü alınmadığını vurguladı.
Doğu Karadeniz Bölgesi Mera Uygulama Koordinatörü Prof. Dr.Yunus Şılbır, Aybastı Perşembe Yaylası'nda yapılacak toplu konutların en verimli mera sahasında bulunduğunu söyledi.
Turizm Merkezi olarak da tescilli Perşembe Yaylası'na Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılacak 254 konut projesinin en verimli mera sahasında kaldığını ileri süren Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Şılbır, konutların yer seçiminin hem çevre hem de mera bakımından yanlış olduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi Mera Uygulama Koordinatörü görevini de yürüten Prof. Dr. Yunus Şılbır, Perşembe Yaylası'nın sadece Ordu'da değil bölgenin en verimli meralarına sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şılbır, "Yaylada birkaç noktada mera uygulamamız bulunmakta. Konutların yapılacağı alan zayıf mera alanı olarak tespit edilmiş. Bu tespit yapılırken Ordu Üniversitesi'nden hiçbir görüş alınmamıştır." dedi.
Prof. Dr. Yunus Şılbır, "Bizim görüşümüz konutların yapılacağı alan birinci sınıf mera alanıdır. Yaylaya yapılacak toplu konutlara daha çok Ordu dışında bulunan kişiler ilgi gösterecektir. Bunlar da yılda ancak 10 gün yaylada kalabilecektir. Toplu konut yerine Perşembe Yaylası'nın merkezi revize edilebilirdi. Böylelikle yayla merkezi hem çirkin görüntüden kurtulur hem de mera alanları heba edilmezdi." diye konuştu.
Yaylalara 'Yayla Kent' projelerini önerdiklerini belirten Prof. Dr. Yunus Şılbır, "Trabzon Kayabaşı Yaylası'nda bu uygulama yapıldı. İçerisinde konaklama yerleri, lokanta, fırın kısacası tüm ihtiyaçları karşılayacak birimler yer alıyor. Böyle bir proje yaylalar da turizmi de geliştirir." ifadesini kullandı.
Ordu’da hayvancılığın gelişmesi için mera uygulama yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Yunus Şılbır, "Ordu'da hayvan sayısı giderek azalıyor. Buna karşın mera uygulaması yapılarak hayvancılığın gelişmesi amaçlanıyor. Perşembe Yaylası verimli olduğu kadar organik bir yapıya sahip. Betonlaşma, inşaat sahaları büyüdükçe yaylada hayvancılık azalacaktır." şeklinde konuştu.
Bunun bir orta yolu bulunabilir. Ordu Milletvekili sayın Ayhan Yılmaz Aybastı’nın çocuğudur. Gerçeklerle yüzleşme zamanı gelip çatmıştır. İnsanlarla diyalog kurarak merkezdeki çarpık yapıyı düzeltmek ona düşüyor. Arkasında iktidar ve devlet yapısı var. Çalışmalarıyla göz dolduruyor. Cesur, içten bir insan. Diyalog kurmada zorluk çekmeyecek yapıda.
“İş işten geçtikten sonra ahlanıp vahlanmanın yeri yok. İşte at işte meydan”
Karay obasının üstünden, karga tepesine olmak üzere teleferik sistemi olamaz mı? Çim kyağı yapmak için yer seçilebilir.
Yine Perşembe Yaylası kışın turizme açılabilir. Kayak yapmak için yer seçilebilir. Çobanın gönlü olursa tekeden süt çıkarır demişler.
Perşembe Yaylası’na yakın yerlerde ymaç praşütüne uygun yerler değerlendirilirse çok iyi olacaktır.
Her yıl yapılan, bu yıl istenmeyen olaylar nedeniyle iptal edilen cip şenliği yapılmalıdır. Milletvekilimiz Ayhan Yılmaz, Aybastı, Fatsa, Kumru, Korgan, Kabataş, Çatalpınar Kaymakamları ve Belediye Başkanları yapılan hatayı düzeltip yoluna koymak sizin elinizdedir. Birkaç alkol barajını aşmış kişilerin düzeni bozacak güçleri yoktur. İş sizin elinizdedir. Birlikten dirlik ve güç doğar. Eğitim kızmamak ve kızdırmamak sanatıdır demişler. En iyi dileklerimle. Başaracaksınız. Birlikte hareket ederek mutlu edeceksiniz bizi.