GÖNLÜMDEKİ DUYGULAR
Değerli okur, ilk cip yolculuğum 1957 yılında gerçekleşti. Aradan 53 yıl geçmiş. Gölköy’den aybastı Sefalık köyüne yolculuk yaptım. Bu araç Haznedaroğlu Ali Bey’e aitti. Aybastı’da ilk cip sahibi odur. Yol, Fatsa-Koçboynuzu-Ordu-Ulubey-Gölköy-Aybastı ve Perşembe Yaylası. Bir cip sahibi olmak zenginlik işaretiydi. Fatsa’da cipçi sayısı 50’yi aşkındı. O zamanın parası ile yolculuk pahalı olurdu.
Aybastı – Fatsa yolunda 1965 yılından itibaren ciple taşıma yapıldı. Fatsalı cip sahipleri yaylaya gidiş parası 1969’larda 5 kişi için 100 lira alırlardı. Dönüşte de aynı para alınırdı. Ay içinde aldıkları para memur maaşının birkaç katı idi. Bir öğretmen maaşı 520 lira iken, bir ayda cipçilerin kazandığı 3500 lira idi.
Fatsalı aileler Perşembe yaylasında. Zira buzdolabı yok. Sivrisinek insanları rahatsız ediyor. Her iki Fatsalı’dan birinin evi vardı yaylada. Aybastılılar daha ziyade obalarında ikamet ederlerdi. Ficir obası, yeni oba, Çoban tepesi, Eceli obası, Karay obası vb.
At ve merkeple odun çeken Aybastılının başından geçen ibret verici olay:
Fatsalı cip sahiplerinden biri, Killik ormanından odun çeken, merkebi ve atı olan bir kişi, kazanç kapısı odun parası. Bu para 40 liradır. Aygaz, İpragaz gibi yemek pişirmede gerekli araçlar henüz yeni. Yaylada yemek pişirme oduna bağlı, iki at yükü odun geçim vasıtasıdır. Fatsalı cipçi Aybastılı oduncunun üzerine cipi ile hamle yapar. Merkep ürker ve odunu yıkar. Alaycı ifade ile oradan ayrılan cipin plakasını alır; ileride gerekeni yapacaktır. 1969 yılı, o zaman Aybastı Belediye Başkanı İhsan İlhan’dır. Kalkındırma kooperatifi kanalı ile 1500 TL veren vatandaş kısa zamanda Almanya’ya gider. Orada çok disiplinli çalışır, araba ve ev sahibi olur, Fatsalı cip sahibini bulur. Aile efradı ile birlikte onu yeni yaptırdığı evinde misafir eder. “Sen bana çok iyi bir ders verdin. Sana teşekkür ediyorum” der. Aynı derdi çekmeyen kişi onu anlayamaz. Aybastı’da ne kadar işsiz ve problemli kişiler varsa İhsan İlhan (öğretmen) Avrupa ülkelerine göndermiştir.
Cip tutup yaylaya çıkmak herkesin karı değildi. Genellikle birkaç varlıklı ailenin dışında vatandaş yoksulluğu yenmesini bilmiştir.
Sahil kesiminde olduğu gibi fındığa bağlı değildi geçim. Hayvancılık ileride idi 50 yıl önce. Yurt dışına gidenlerden para tutup aklını kullananlar güzel işler yapmışlardır. “Benim kim olduğumu biliyor musun?” Evet biliyorum. Sana babadan kalan miras az zaman sonra tükendi. Çalışmaya alışmadın. Hizmet etmesini bilmeyen efendilik yapamaz. Bunu tersine okudun. Ders acıdır. Anlayan bunlardan ders alır.