GDOLU GIDALARDA YASAL OYUNLAR
GDO’LU GIDALARDA YASAL OYUNLAR
En sonunda olan oldu. GDO’lara ömür boyu tutsaklığın yasaları gardiyan muhalefetin de desteğiyle meclisten geçti.
“Basında da GDO’lara yasak getirildi” gibi haber geçmesi ilk başta doğru bir karar gibi gözükse de hazırlanan yasayı incelediğimizde o basının da dolaylı yalana başvurduğunu gördük.
GDO’lar yasaklanmadı. İnadına hükümet güvencesiyle daha da serbestlik kazandı. Yasada GDO’lu ürünlerin yasaklandığına dair tek bir madde var. O da bebek mamalarında kullanılamayacağı… Zaten uyanık ve yanlı basın bu maddeden yola çıkarak tüm Türk Milleti’ni GDO’lar yasaklandı diye yanıltmaya ve kandırmaya çalışmıştır. Şu bir gerçek ki; çocuk mamalarına yasak getirilmesi diğer serbest alanların üstünü örtmek için koyulmuş ek bir maddedir.
Yasada çocuk maması dâhil bitki ve hayvanların üretimi onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi yasaklandı diyorsa; onay alan bazı imtiyazlı firmalar devlet güvencesiyle GDO’lu ürünlerini rahatlıkla piyasalara sürebiliyorlar.
Zaten yasayı hazırlayanlar öylesine hileli ucu açık cümleler kurmuşlar ki; kanmamak elde değil…
Yasanın diğer bölümünde bile aynı hileli cümleler devam etmektedir. “İnsan, hayvan ve çevrenin korunması amaçlı olarak GDO’lu ürünlerin ithalatı ve ihracatı deneysel amaçlı serbest bırakılmıştır.” diyor.
Deneysel amaçlı da olsa işin içerisine ithalat ve ihracat giriyorsa bu işin ticari yönünün de açık olduğu görülmektedir. Kaldı ki; bu işin yasal serbestliğini veren ulemalar, üzerinde oturduğu toprağın kobay olarak kullanılmasının da önünü açmışlardır.
Deneysel amaçlı üretimin kapalı alanlarda yapılacağı söylense de mısır, soya, pamuk, biber, patates gibi ürünlerin nasıl bir kapalı alanlarda deneysel amaçlı üretileceğini de elbetteki sorgulamak gerekir.
Çukurova’da, Nazilli’de Monsanto’nun hangi ürünleri deneysel amaçlı nasıl ürettiklerine de bakmak lazım. Hatta Cargill’in ülkemizde yıllardır sattığı tüm ürünlerin GDO’lu olduğunu bilmeyen yok. Pastanelerde baklava şerbeti olarak kullanılan mısır şuruplarının GDO’lu olmadığını söyleseler ya…
Neymiş de GDO’lara yasak gelmiş…
Aslında yeni bio güvenlik yasasıyla “GDO’lu ürünlere satış güvenliği getirildi” deselerdi daha doğru olurdu.
Kısacası görülüyor ki; ülkenin gıda güvenliği Monsanto ve Cargill gibi firmalara peşkeş edilmiştir. Sözde yasak kelimesinin arkasına “izin almadan satış yapmak yasaktır” ifadesi her şeyi tüm çıplaklığıyla zaten gösteriyor.
Ne gariptir ki; GDO’lu ürünlerden zarar görenler için hukuki yolların da açık olduğunu ıspat etmek şartıyla belirtmişler ki, ilk baktığımızda çok doğru bir karar gibi gözüken bu yasal hak nasıl bir araştırma sonucu ıspat edilecek; onu da sorgulamak lazım.
Bir sürü çelişkili ifadelerle Türk halkını kandırmaya çalıştıkları belli… Sayın bakanın “Risk yok. Sıkı denetim var.” sözleri zaten onun yalanını ortaya çıkarıyor. Risk yoksa sıkı denetim niye var?