DOMUZ GRİBİ
DOMUZ GRİBİ
Değrli okur, işinciddiyeti beni düşündürüyor. bundan esinlenerek bu fikrimi sizinle paylaşmak istiyorum.
İstanbul - Kadıköy Şifa Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Dr. Aylin izat Liceoğlui domuz eti yemeyenlerde de domuz gribi görülebileceğini söylüyor. Dr. Liceoğlu “ Domuz gribi domuzlarda aralıklı salgınlara sebep olan influenza tip A’nın sebep olduğu bir solunum yolu hastalığı. Geçmişte insanlarda görülenin aksine şimdi tespit edilen domuz gribinin ( influenza A/H1N1 ) çok daha bulaşıcı olduğu bilinmekte. Domuz eti veya diğer gıdaların yenmesiyle bulaşmaz diye konuşuyor. Dr. Liceoğlu domuz gribi belirtilerini ise şöyle sıralıyor. Belirtileri mevsimsel grip hastalığına benzer. Ateş, öksürme, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, üşüme, halsizlik gibi. Bazı kişilerde ishalle birlikte kusmanın da görülebildiği bildirilmekte. Ölümler akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliğine bağlıdır. Ancak hastalık mevsimsel grip hastalığı gbi yaşlılar. Altta yatan hastalığı olanla, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda daha kötü seyretmektedir.
Bulaşma yolları nelerdir?
İnsandan insana öksürme, hapşırma yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin ellerinden de bulaşma olabilir. Kişi hastalandıktan ancak henüz şikayetler başlamadan 1 gün öncesinden itibaren 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Gençlerde ve çocuklarda bulaştırıcılık daha uzun sürebilir. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında bulunan masa, kapı kolları gibi yüzeylerden temasla bulaşabilir.
Tek doz domuz gribi aşısı yetişkinleri koruyacak. Amerikalı ve Avustralyalı bilim adamları yeni domuz gribi aşısının tek dozunun yetişkinleri hastalıktan korumak için yeterince güçlü olduğunu duyuruyor. Yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımlayan Avustralyalı aşı üreticisi CLS şirketi. Deneme aşamasındaki aşının bir doz olarak uygulandığı insanların yüzde 75 ile 96’sının hastalıktan korunduğunun tespit edildiğini belirtiyor.
Aşının etkisini 8 ile 10 günde gösterdiği kaydediliyor. Amerikalı bilim adamlarının yeni domuz gribi aşısıyla elde ettiği verilerde aşının insanları hızla korumaya başladığını gösteriyor.
Yeni domuz gribi aşısının iki dozunun insanları korumak için yeterli olacağı düşünülüyordu. Bilim adamları, yeni virüsün ABD’de hızla yayıldığına dikkat çekerek tek doz aşının yeterli olmasının iyi haber olduğunu vurguluyor.
Birleşmiş milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün Aşı Araştırma BAşkanı Marie-Paule Kieny, aşının virüs yayılırken mutasyona uğrasa da geniş bir koruma sağlaması gerektiğini söylüyor.
Acil tıbbi Yardım Gerektiren Durumlar
Çocuklarda:
1- Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü
2- Mavimsi cilt rengi
3- Yeterince sıvı alamama
4- Uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe
5- Huzursuzluk
6- Grip benzeri septomlara ek olarak ateş, ve şiddetli öksürük
7- Döküntü
Yetişkinlerde:
1- Solunum güçlüğü veya nefes darlığı
2- Göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç
3- Ani baş dönmesi
4- Konfüzyon
5- Şiddetli bulantı ve kusma
İlaçta en alt sınır 1 yaş, hamileler kullanabiliyor.
İlaçların kullanımı nasıl oluyor?
Standart hali kapsüler şeklinde olan ilacın çocuklar için şurubu da mevcut. 1 yaşın üstündeki herkes kullanabiliyor.
Korunmada ilk ve en önemli yöntem el yıkamak. Su ve sabunla 15-20 sn süreyle sık el yıkamak hastalık riskini azaltabilir. Alkol bazlı el dezenfektanı içeren jeler ve mendiller el yıkayamadığımız drumlarda alternatif olarak kullanılabilir. Vucudumuzu sağlıklı tutmak, yeterli uyku, stresten uzak kalmak, düzenli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı almak. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak. Aşağıdakı önlemleri alarak sadece gripten değil, grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz.
1- Öpüşmeye, tokalaşmaya biraz ara verin.
2- Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
3- Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
4- Domuz gribine yakalanırsanız belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden 1 gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
5- Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
6- Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.