İMZANIN KİŞİLİK YAPISINI ÇÖZMESİ
İMZANIN KİŞİLİK YAPISINI ÇÖZMESİ
Bir insanın kişilik yapısını çözmede imza ip ucudur. Testere ile cinayet işleyen Cem Garipoğlu’nun imzasından esinlenerek konuyu ele alıyorum.
Prof. Dr. Nursu Marmara’ya göre yorum şöyle: Kendini ele vermek istemiyor olabilir. Son derece zorlanarak çizilmiş. Akış ve hareket yok. Kendini ele vermemek adına yapılmış olabilir. İmzadaki basınçtan dolayı, kan basıncı çok yüksek.Gelişmemiş bir kişilik yapısı var ya da organik bozukluktan bahsedilebilir. Mesela bunama da bir organik bozukluk. Her yaşta rastlanılabilir. Yapısı böyle olan çocuğun, yaşadığı olaylar tahrik ettiyse, normalin üstünde öfke krizine girmesi mümkün. 5 yaşındaki bir çocuk imzası gibi.Kişilik ve zekası yaşına uygun gelişme gösteriyorsa, beyin ve sinir sisteminde de bir aksaklık olabilir.
Prof. dr. Arif Verimli’ye göre ürkek, tedirgin ve heyacanlı birisinin imzasına benziyor. İmzadaki harfler, korkak ve güvensiz bir ruhsal durumu ortaya koyuyor. İmza baştan savma bir şekilde atılmış. Günlük bir olayda kullanılan imza gibi değil. İşlem bir an önce bitsin diye, yani baştan savma atılmış bir imza.
İşe alınacak olan kişilerin karakterlerini ölçmek için bu yola başvurulur.
Harf inkilabından sonra 1928’den itibaren imza Türk milletine benlik ve şahsiyet kazandırmıştır. Eski devirlerde imza yerine mühür kullanılırdı. Mühür imzanın yerini formalite (şekli) olarak tutar.
Parmak izi neyse, aslında imza da odur. Asıl imza bir kişinin ad ve soyadının birlikte el yazısı ile yazılmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, kendi imzasını atarak başlangıç yapmıştır.
Her şeyde olduğu gibi imza atış şekli baştan savma yapılmaya başlandı. Buna rağmen ruh sağlığı uzmanları, kişinin imzasından onun hal ve davranışları hakkında bilgi veriyorlar.
Fabrikalarda, okullarda ve kışlada imza yorumlaması yoluyla şahıslar hakkında bilgi ediniliyor. eğitim yolu ile kişiler topluma kazandırılıyor.
Dünyada eğitim, “kızmamak ve kızdırmamak sanatıdır. “ diyen ingilizlerbu problemi çözmüşlerdir. Hayat inişli, çıkışlı zorluklarla doludur. Zorlukları yenen, direnen ve sabreden ayakta kalır.