AÇILIM
AÇILIM
A.B.’nin arzuladığı Ortadoğu projesinin temeli atıldı.! Hayırlı olsun...
Zürih Üniversitesi Tarih Fakültesinin salonunda düzenlenen imza töreni öncesi, başlama tarihi olarak açıklanan 18.15’ten önce salona alınan gazeteciler ve foto muhabirleri hiç bir detayı atlamadan salonu fotoğraflamaya başladıkları, isviçre Dış işleri Bakanı Micheline Calmy - Rey, Dış İşleri Türk, Rus ve Amerikalı meslektaşları hazır bulundular.
1- Dün imzalanan bu tarihi protokol, hangi kritik konuları çözüme kavuşturuyor.
Bu protokolle Türkiye ve Ermenistan, 1993’den beri kapalı olan sınırları açmayı taahhüt ediyor. İki ülke arasında yeniden diplomatik ilişki kurulması ve karşılıklı elçiliklerin açılması mümkün kılınıyor.
2- Hemen yürürlüğe giriyor mu?
Yani şu an sınır açıldı mı?
Hayır, bunun için iki ülkeye 2 aylık bir süre veriliyor.
Bu iki ay içinde açılış olacak.
3-Protokolde herhangi bir şart var mı?
Hayır yok, tamamen ön koşulsuz olarak iki ülke yeniden ilişki kurmayı taahhüt ediyor.
4- Tartışılan Ermeni soykırımı iddiaları?
Protokolde “ Mevcut sorunların tamamlanmasına ve tavsiyelere yönelik olarak tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelenmesini de içerecek şekilde bir diyaloğun uygulamaya konulması.
5- Komisyon kimlerden oluşacak? Protokolde komisyonun Türk, Ermeni ve isviçre yetkililerinin yanı sıra bağımsız uluslararası uzmanlardan da oluşmasının ön görüldüğü belirtiliyor.
6- Komisyon ne zaman toplanacak?
Komisyonun, protokolün iki ülkenin meclisleri tarafından onaylanmasının üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra ilk toplantısını yapması planlanıyor. Komisyonda yer alacak kişilerin belirlenmesi ve hükümetler arası toplantıların yapılması için protokolün yürürlük tarihinden 3 ay sonra görüşmeler yapılacak.
7- Ermeni “ soykırım” iddialarını tarihi bir gerçek olarak görüyordu. Komisyon kurulmasına da karşı çıkıyorlardı. Nasıl razı oldular? Amerika’nın bu konuda perde arkasında Ermenilere çok yoğun baskı yapıldığı biliniyor. Ermenistan hükümeti içinde koalisyon ortağı olan “ Taşnak” partisi de soykırımının kabul protokole destek vermeyiz diyerek komisyonu protesto ettiler. Ve hükümetten çekildiler.
Ayrıca fransa, A.B.D ve Lübnan’ın da Ermeni diasporası ile bir araya gelen devlet bakanı Serj Serkisyan’ı da kabul etmesi nedeniyle büyük tepki oldu.
8- Sürecin 2010 yılı içinde bitmesi bekleniyor.