SERVİS ARAÇLARI
İktidar partinin isteğiyle, 17.09.2009 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ değiştirildi. Yapılan değişikliklerin en önemlileri servis araçlarının yaş sınırı 12’den 20 yaşa çıkarıldı ve taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin 20 yaşında ve en az ilköğretim mezunu olması sağlandı.
Değişiklik öncesi, rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekiyordu.
Ak Parti Muğla milletvekili Nil Hıdır yapılan değişikliği savunarak, ‘Yasal sorumluluklarını yerine getiren 70 bin minibüs esnafının araçlarını yenilemeye zorlamak da etik ve yasal değildir. Yasa dışı zorlamalar ’otomotiv sektörüne destek amacıyla minibüs satışlarının arttırılması gibi yanlış bir düşünceyi gündeme getirir ki bu otomotiv sektörüne de milletvekillerine de büyük haksızlık olur.” Hıdır, milletvekillerinin servis ve toplu taşımacılara yaranmak gibi bir amaçla öğrencilerimizin hayatlarını riske sokmayacak kadar sorumluluk sahibi olduğunu belirterek, “Araçların tanımlarını yapmak suretiyle varsayımlarla hayatın gerçekleri arasında kalın bir çizginin olduğunu vurgulamamız gerekir. Hurda araç, 20 yaşından büyük, trafikten men edilmiş araçtır. Yaşlı araç, 5-20 yaş arasında fenni muayenesi, servis bakımı yapılmış, yol ve yolcu güvenliği yasal denetimlerle takip edilen araçtır. Genç araç, fabrikadan yeni çıkmış sıfır kilometre araçtır” dedi.
Makine Mühendisleri odası ise yaptığı açıklamada ‘20 yaşındaki araçlarda can güvenliğinin riske girdiğini söyledi.
Servis Araçları Yönetmeliği’ndeki şartlar, gitgide daha da kötüleştiriliyor! 2003 yılında çıkan yönetmelikte öğrencileri taşıyan araçlara 10 yaş sınırı getirilmiş, 2007’de ise bu sınır 12’ye çıkarılmıştı. Ak Parti Muğla Milletvekili Hıdır tarafından 17 Eylül 2009’da yapılan son değişiklikle bu sınır 20 yıla çıkarıldı. Üstelik trafikte 20 yaşın üzerindeki araçlar hurda sayılıyor!
20 yaşında hurda kabul edilip, trafikten çekilmesi istenen araçlarla öğrenci taşımacılığı yapılması kazaları arttıracaktır. Servislerin doğru dürüst kontrol edilmediği, birçok gevşek uygulamanın görüldüğü ülkemizde bir de araç yaşında bu derece eskiye gidilmesi taşıyıcılar arasında büyük bir denetimsizlik yaratacaktır. Hurda sayılabilecek türden araçlarla okul servisine izin verilmesi hangi sebeple istenmektedir? Ülkemizde trafik kazlarında hiçbir azalma sözkonusu değilken, kazalara daha fazla davetiye çıkarılması anlaşılmazdır.
Rehber personelin en az lise mezunu olası gerekirken, eğitim sınırının ilkokula indirilmesi de anlaşılmaz bir uygulamadır. Yapılan iş çok önemli ve dikkat gerektiren bir iştir. Ayrıca eğitim düzeyi de fazlasıyla önemlidir. Siz bunu devlet olarak birdenbire önemsiz bir hale getirirseniz, kurumların da yaptıkları işlere önem vermesini bekleyemezsiniz. Devlet vatandaşını korumazsa, işletmeler kendi iç disiplinleriyle bunu hiç yapmazlar. Maalesef ülkemizde ne iş disiplini ne de iç disiplin yeterince işlemektedir. Bu sebeple kanunların uygulamaya açık vermeyecek oranda ciddi ve iyi düşünülerek yapılması gerekmektedir. Böyle bir kötüleştirme de kanunların yapılış amacına aykırıdır. Kanunlar ve yönetmelikler daha iyiyi ve ileriyi getiren uygulamalar olmalıdır. Daha geriye giden ve durumu eskisinden kötüleştiren hukuksal düzenlemelerin hiçbir mazereti ve açıklaması olmaz. Yapılan değişiklikten en kısa zamanda geriye dönülmesini ve muhalif partilerin de çabasıyla düzeltilmesini umuyorum