İHMALLER DİZİSİ
Bazen ülkemizde birçok şeyin göstermelik yapıldığını ve gerçekten pek de bir işe yaramadığını düşünüyorum. Örneğin yangın merdivenleri gibi. Birçok binada yangın merdiveni olmayışı bir yana, olan merdivenlerin de kullanımı neredeyse imkansız. Bursa’da bulunan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde çıkan ve sekiz kişinin ölümüne sebep olan yangın bu konuyu yeniden gündeme getirdi.
Bursa’daki hastanede çıkan yangında birçok ihmalden bahsediliyor. Jeneratörlerin yetersiz olduğu, kabloların kalitesizliği, havalandırma sisteminin yetersizliği, tahliye planının olmayışı ve yangın merdivenlerinin kilitli oluşu. Bütün ihmaller bir yana, ben bugün yangın merdivenleri konusuna galiba daha fazla değinmek istiyorum. Hasta yakınları, yangın merdivenlerine bağlantı sağlayan kapıların kilitli olduğunu iddia ediyor. Eğer öyleyse herhangi bir yangın anında bu merdivenlerin hiçbir fonksiyonu kalmıyor. Bursa’daki yangından sonra İstanbul’daki bazı hastanelerde yapılan araştırmaların neticesi de içler acısı durumu ortaya koyuyor.
İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde on katlı binanın altıncı katından itibaren yangın çıkışı olmadığı gözlenmiş. Yani ilk beş katta yangından kaçış var, sonraki katlarda yok. Yine Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kampüsünde, yangın merdiveninin bahçeye açılan kapısına asma kilit vurulduğu görülüyor. Böyle bir durumda yangından kaçanlar, tam bahçeye çıktık sanırken, bu seferde, çıkış ve bahçe arasında kilitli olan kapı nedeniyle, sıkışıp kalacaklar ve kaçamayacaklar.
Ülkemizdeki hastanelerin durumu böyle de evlerin ve sitelerin durumu daha mı iyi sizce? Geçen gün Trabzon’da yangın merdiveni olan bir apartmanda yangın merdiveni alttan ikinci katta son buluyordu. Yani ikinci kata kadar geliniyor, sonrasında ise atlamanız gerekiyor. Bu durum da insanlara komik geliyor.
Peki Fatsa’da durum nasıl . Binalar yangın merdivenlerini, yangın çıkışlarını uygun yapmışlar mı? Uygunluk denetleniyor mu? Sitelerin ve apartmanların yangın merdivenleri gerektiği şekilde olmasa da yine binalar ruhsat alabiliyor mu? Belli ki alabiliyor. Çünkü Fatsa’da da kurallara uygun yapılan ve yangın merdivenleri olan bina sayısı oldukça az. Üstelik yapılan bazı merdivenlerde göstermelik yapılmış. İşleyişi var mı, girişi çıkışı kontrol altında mı, ya da tam kullanımı sağlanabiliyor mu, bunlar incelenmemiş Örneğin bir sitede, yangın merdiveni var. Fakat merdiven bildiğimiz tırmanma merdiveni; yani ayaklarınızla yürüyerek inemiyorsunuz, tırmanmanız gerekiyor. Belki komando eğitimi, belki de dağcılık eğitimi gerektiriyor. Herhangi acil bir durumda evde çocuklarınızla yalnız olduğunuzda böyle bir merdiveni kullanıp da inme şansınız hemen hemen sıfır. Çünkü iki çocuğunuz olduğunu varsayalım. Bir çocuğu sırtınıza, bir çocuğu da kucağınıza almanız ve aynı anda tırmanmanız imkansızdır. Bu sebeple yapılan bu merdivenin hiçbir anlamı yoktur. Fakat anlamsızlığını kontrol edende yoktur. Hiçbir sitede, apartmanda yangın tatbikatı gibi işlemler yapıldığını ben duymadım ya da görmedim.
Fatsa’nın sadece yangın değil, hiçbir afetle ilgili bir planı ve uygulaması olduğunu henüz görmedim. İnsanlık hali; hepimizin başına herşeyin gelebileceği bu dünyada, şehirde yaşayanların hiçbir AFET planı olmaması herhangi bir yangın anında nasıl davranılacağının öğretilmemesi, ya da yangın merdivenlerinin olmayışı ve kullanılmayışı çok büyük bir kayıp. Yerel yönetimlerin her şeyi devletin diğer birimlerinden beklemeden, kendi vazifeleri olan konularda ve şehirde yaşayanların güvenliğini ilgilendiren her konuda adım atması kaçınılmazdır. Bir binaya ruhsat verirken, en önemli hususlardan biri olan yangın merdivenlerinin olup olmadığı ve nasıl yapıldığı da sanırım bunların başında gelmelidir. Oysa şehrimizde böyle bir uygulama göze çarpmamaktadır. Temel güvenlik ve olmazsa olmazlar bir yana bırakılıp; işin makyaj ve gösteriş kısmı ağırlık kazanmaktadır. Yapılan ağır makyaj da, malesef şehrin yüzünü doğallıktan uzak bir hale getirmekte ve uzman makyözler tarafında yapılmayan bu makyajlar, güzelin güzelliğini büsbütün gölgelemektedir.