BİR ZAMANLAR KÖYLERİMİZ VE İNSANLARI; ÜLKEMİZİN NİMETLERİNDEN YOKSUNDU!
Geçmiş yıllarda köylerimizde yol, su, elektrik, okul yoktu. Dini mektepler, dini eğitim ve öğretimimizi sağlar, aydın din görevlileri okuma ve yazma da öğretirlerdi. O günleri yaşayan nesil zor şartlar altında imkanı olanlar şehir köşesinin geri kalmış mahalle ve semtinde bir oda kiralar, yaşlı babaanne ve kız kardeşleri eşliğinde ilk ve orta okul eğitimini sağlarlardı.
Şimdi şükürler olsun o günün zor koşullarında dini ve ilkokul eğitimini gören gençlerimiz ülkenin büyük şehir merkezlerine iş bulmak geçimlerini temin etmek için yeni zeminler aradılar ve çoğu müteşebbis ve çalışkan olanlar dürüst ve idealist ruhlarıyla bulundukları şehir merkezlerinde tutunarak iş güç sahibi oldular ve şimdi geride kalan köyünün gençlerini imkansızlıklardan kurtarmak için çareler aramaya başladılar. Bu gayret ve düşünceler ülkemiz ve köylerimiz için gurur verici, takdire şayan, iftihar edilecek düşünce ve gayretlerdir.
Mesela Oluklu Köyü, Fatsa ilçesine 14 km mesafede olan bir köydür. Ben Fahrettin Ateşli, lise 2. sınıfında iken, köyümüz ilkokul müdürü benimle buluşarak; bana bir ricada bulundu. Köyümüz; ilkokula kız öğrenci kayıt ettirmiyorlar, bana bu hususta yardımcı olur musun dedi. Elbette köyümüz ilkokul müdürüne yardımcı olmam gerekirdi. Sakarya İlkokulu’nda okuyan kız kardeşimin; babamın ve annemin olunuru alarak naklini Oluklu İlkokulu’na yaptırdım. Ve okul müdürümüzle talebe vasfına haiz kız çocuklarını anne ve babalarını ikna ederek, 12 kız çocuğunu Oluklu Köyü İlkokulu’na kayıt ettirdik. O günün okul çocukları doçent, profesör, memur, aydın kişiler olarak şimdi köylerine sahip çıkıyorlar ve köyümüze dernek kurdular. OLUKLU KÖYÜ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’ni kurdular. Bu derneğimizin tescil işlemi tamamlanarak resmiyete vakıf olmuştur.
Derneğimizin amaç ve gayesi Oluklu Köyü genç ve yaşlısına, tarihi bina ve eserlerine imkanları muvacehesinde yardımcı olmak, köyüne eski tarihi eser ve kuruluşlarını yaşatmak, okuyan gençlere yön vermek, onlara ileride eğitim ve öğretim imkanlarına gücü yetmeyenlere yardımcı olmak, iş temin etmek, her türlü yardım ve imkanlarını geliştirmek gayesi ile iye niyetli teşebbüslerde var gücü ile mücadelede bulunmak; asli görevleri olduklarını teyit etmektedirler.
Biz Fatsa Oluklu Köyü sakinleri olarak, bu müteşebbis kardeşlerimize yardımcı olmak, köyümüzün bu manevi ve maddi dayanışmasına gönül birliği edeceğimize inanıyor, dernek yöneticilerini ve bu uğurda teşebbüste bulunan ve yardımcı olanları candan kutlar, başarılarının devamını; Oluklu Köyü adına sevinç ve saygı ile dilerim.