BAZ İSTASYONLARI KİME GÖRE ZARARSIZ
Bir arkadaşımız ‘Baz istasyonu ve gerçekler’ diye bir dizi yorumlarla koca bir sayfayı doldurmuş.
Anlıyorum ki köşemde yazdığım asıl gerçekler kendisini rahatsız etmiş. Hem de öylesine rahatsız etmiş ki, şahsımı kastederek; gücün yetiyorsa falan yerdeki baz istasyonlarını da söktür de görelim dercesine birazcık da olsa tehditkar yorum yapması beni gerçekten şaşırttı.
Önce kendisine şunu hatırlatırım.
Benim muhatabım değilsin. Biir...
İletişim teknolojisine düşman birisi değilim. İkii...
Uygun olmayan alanlarda insan yaşamına zarar verdiğine inandığım antenler zaten herkesi rahatsız ediyor. Üüç...
Yazdığım yazıların ana temasını anlamadan yorum yapma. Döört...
SAR. değeri yüksek cep telefonu sattın mı? Beeş...
Satmadım diyorsan da, kayıtlarında Motorola C 115 tipi cep telefonu hiç olmadı mı? Altıı...
Olduysa da bu cep telefonlarını geri toplamak için bir çaba gösterdin mi? Yedii...
Evet sayın kardeşim. Bunları yapmışsan senin bu teknolojiyi savunacak kapasiten de yoktur derim.
Kaldı ki, benim bu teknolojiye kafa takmak gibi bir sorunumun olmadığını da buradan yinelerim.
Yazılarında ölçüm esaslarına dayalı bir sürü rakamları sıralamışsın. Hepsi de doğrudur. Bütün bu doğrular bu sistemin her bölgede kullanabilirliğinin doğrluğunu göstermez. Her yer uygun alan olabilir mi?
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarından bahsediyorsun. Evet o Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında bile bu teknolojiyi kullanırken ileride olması muhtemel tehlikelere karşı önlem-ihtiyat ilkesi oluşturulmalıdır der.
Ama senin ülkende ver beş bin doları, her çatı katına, her elektrik direğine baz istasyonu kur. Bu mu bilimsel doğrular. Evet sayın kardeşim. Senin rahatsızlığını çok iyi biliyorum. Sen bırak benim yazılarıma kafa takmayı da, işini takip et yeter.
Bir çok seminerlere katılmışsın ama elektromanyetik kirlilikten haberin bile yok.
Dünya sağlık örgütü bile iyonize olmayan radyasyonlardan korunmak için bir komite oluşturmuştur. Zararı olmayan bir radyasyon türü için korunma komitesi niye oluşturulsun.
Uluslar arası limit değerlerden söz ediyorsun. Tamam doğrudur ama bu limit değerler tüm alanlarda geçerlidir diyebilir miyiz? Kaldı ki bu limit değerlerin yarın daha da aşağılara çekilmeyeceğini kim garanti edebilir ki? Hem diğer ülkelerin limit değerleri bizdekinin kaç kat daha altında belirlendiğini neden söyleyemiyorsun?
Bugün için yasal limit değeimiz 10.21 WM. ABD. ile aynıdır diyebilirsin. Ancaaak; dünyada en çok kanser vakasının da ABD.de olduğunu hatırlatırım.
Hem şu bir gerçek ki, radyasyonun zararsızı yoktur. İster iyonize olsun, ister olmasın her çeşit radyasyonlar için tüm dünyada insanlar zarar görmesin diye, ülkeler arası güvenlik normları oluşturulmuştur.
Gel gör ki ülkemizde bu güvenlik normlarına ne kadar uyulduğu hepimizin malumu. AB. ülkelerinde 5-10 bin dolara çatı katlarını kiraya veren bir kişi gösteremezsiniz. Gösteremezsiniz çünkü sistem kanunlarla işletilmektedir.
Onun için derim ki vücudumuzun bir parçası olduğu söylenen cep telefonlarıyla da gece yan yana uyumanın tehlikeli rahatsızlıklar yaratacağı ne kadar doğruysa, evimizin karşısında sürekli çalışan bir baz istasyonu da o kadar tehlikelidir.
Eğer ki kurulu bir baz istasyonunun tam beş saatte karşısında bu sistemi kuran her hangi birisi üç saat otursun bu sistemle ilgili tek satır yazmam.
Madem elektromanyetik radyasyonların insan vücuduna zararı yoktur diyorsun, önce sen otur, vatandaş da ikna olsun...