HAYDAR GÜRSU; “FATSA’DA FINDIK MALİYETİ 162 LİRADIR”
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsü Fındık Hasadının Başlamasına Kısa Süre Kala Açıklamalarda Bulundu.Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsü, Fatsa’daki Dönüm Başı ortalama çıkan fındık kilosu ve maliyeti , Dayı başlarının kendi başlarına toplantı düzenleyerek fiyat açıklaması , Kahverengi Kokarcanın Bölgemizdeki fındık mahsulüne olan zararını ve bu zarara karşı Devletin ilgili birimleri tarafından üreticinin korunması gerektiğini vurguladı.
Fatsa’da dönüm başı fındık Ortalaması 67 kilo…
Gürsu yaptığı açıklamada : ‘’Ordu Fındık Rekolte komisyonun çalışması sonucu bu yıl Fatsa için belirlenen dönüm başı ortalama rekolte 67 kilo olup, Fatsa Ziraat Odamızın çalışması sonucu maliyetimiz 162 lira çıkmaktadır.
Kahverengi Kokarca zararlısının fındığın üzerindeki etkileri incelendiğinde Fatsa’nın 89 Mahallesinden 40 Mahallesindeki mahsul Kahverengi kokarcadan etkilenmiştir.
Bu zarar görmüş fındıklar için çiftçimizin zararı minimuma indirilmesi adına TMO tarafından özel depolar açılarak bu ürünlerin bir şekilde çiftçinin elinden değerinde satın alınması gereklidir.
Söz TMO’dan açılmışken bir tüzük değişikliği de şart.
Bilindiği üzere TMO Fındık alımlarında Cumhurbaşkanı kararnamesi ile her sene fındık satın almaktadır.
Tmo tarafından buğday ürünü gibi fındık içinde sürekli alım yapılması, özel sektörün fındık üzerindeki olumsuz fiyat politikasını değiştirecektir.
"Bizler gerekli düzenlemelerin yapılmasını çiftçimizin hak ettiği fiyatı almasını istiyoruz"
Başkan Gürsu ‘’ Bilindiği üzere Özellikle Fatsa’da Kahverengi Kokarcanın Fındığa verdiği zararlar bazı mahallelerde çok üst seviyede. Geçtiğimiz sezon bazı mahallelerimizde çiftçilerimiz fındığını satmakta madur oldular. Devletimiz bundan sonraki dönemler için fındık dönüm ortalamasına göre çiftçilerimize ek ödenekler ile destek sağlamalıdır.
‘’Kokarca Zararlısının etkilediği Bölgelerin ‘’ Mahrumiyet yeri ödeneği gibi" ilan edilip ek ödenekler ile çiftçilerimiz desteklenmelidir"
‘ Dayı Başları kafasına göre fiyat veremez! ‘
‘Dayı Başlarının kendi kafalarına göre toplantılar düzenleyerek bazı basın kuruluşları ile mesnetsiz açıklamalara yer verilmiştir, Bu açıklamalara itibar edilmemeli,
Ordu Ziraat Odaları tarafından belirlenen tavsiye edilen fiyatların üzerinde ödeme yapılmamalıdır.
*ORDU İLİNDE 2024 YILINDA FINDIK
HASADINDA ÇALIŞTIRILACAK İŞÇİLERE ÖDENECEK ÜCRETLER HAKKINDA ORDU ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTI TUTANAĞI*
Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığının talebi üzerine Tarımda İş aracılığı yönetmeliğinin 11. maddesi 1. fıkra e) bendi "İşçilerin günlük brüt kazançlarının 4857 sayılı iş kanunu 39. maddesinde belirtilen asgari ücret altında olmayacağını." hükmünü tesis ve çalışanlara verilebilecek ücretleri TAVSİYE amacıyla 12.07.2024 tarihinde saat 10:00'da Ordu Ziraat Odası toplantı salonunda Koordinasyon Kurulu Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.
1) Fındık toplama işlerinde çalıştırılması yasak olan yaştaki çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmamasının hatırlatılması valiliğin 26.07.2016 tarihinde 2016'ya 3 sayılı genelgesine göre çalıştırması yasak olan yaştaki çocukların çalıştıran
A)bahçe sahibi,
B)çocukların velilerine,
C)varsa tarım aracısına, ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı kabahatler kanunu'nun 32. maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için idari para cezası uygulanabileceğini hatırlatılması.
2) 2024 yılı hasat döneminde fındık hasadığında çalışacak tarım işçilerine, çalıştıkları her fiil gün karşılığı olarak yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın Asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak günlük net ücretleri yemek işçiye ait 800 TL olarak belirlenmesi
3) Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalıştırılacak çuvalcıların ve aşçıların ücretlerinin 10-15 arası işçi için aşçılara 800 TL çuvalcılara 900 TL 15 ve üzeri işçi için aşçılara 900 TL çuvalcılara 1000 TL olarak belirlenmesi, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretlerini de 1.100 TL olarak belirlenmesi
4) Katırcı ücretinin katırı ile birlikte 1600 TL olarak belirlenmesi
5) Kilo hesabı ile fındık toplayan işçi ücretlerinin kilo başına 8 TL olarak belirlenmesi
6) Patoz saat ücretlerinin 2.500 TL olarak belirlenmesi
7) Tarım aracısı üreticinin aracı dayı başı 15 işçiye kadar günlük 900 TL 15 işçiden fazlası için günlük 1000 TL olarak belirlenmesi
İş aracılarından "Aracı belgesi" istenmesi İŞKUR İL Müdürlüğün'den alınmış "Aracı belgesi" olmayanlara iş verilmemesi tavsiye edilmektedir.
Bu fiyatların üzerindeki fiyatların piyasada belirleyici özelliği asla olamaz.
2024 Fındık Hasat Döneminin Bölgemizdeki çiftçilere hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını dilerim. ‘’
Haydar Gürsu
Fatsa Ziraat Odası Başkanı