Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar “30 aylık görev süresinde Fatsa’ya kazandırdıkları yatırımları anlattı
•30 aya çok büyük hizmetler sığdırdık...
•Her yatırım, Fatsa’mızın geleceği için...
Fatsa, yatırımlarla her geçen gün büyüyerek şehir olma yolunda hızla ilerliyor...
atsa’nın genç, enerji dolu belediye başkanı İbrahim Etem Kibar ile bir söyleşi yaptık. Samimi, güler yüzlü ve mütevazi bir sohbetle başlayan görüşmemizde Fatsa’ya yapılan hizmetler ve icraatlar hakkında bilgiler aldık. Yapılan hizmetleri ve şehrin geleceğine yön verecek projeler hakkında konuştuk.
Göreve geldiği günden bugüne enerjisini doğup büyüdüğü memleketi olan Fatsa’ya harcayan Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ın dikkat çeken yönü, soyadı gibi nazik ve nezaket sahibi bir kişilik olmasıdır. Bu özelliği ile her görüşten insanın sevgisini ve muhabbetini kazanarak gönüllere girip herkesin sevdiği örnek
bir siyasi model oldu.
Fatsa’ya bugünkü kazanımlarının çok ötesinde bir ‘vizyon ve şehircilik’ anlayışıyla baktıklarını anlatan Fatsa Belediye Başkanı Etem Kibar, rutin hizmetlerin yanı sıra önemli olanın insanların gönlüne dokunmak olduğunu söyledi. Göreve geldiği günden bu güne Fatsa’ya kazandırılan yatırım, hizmet ve projeleri anlatan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Fatsa’nın çok önemli kazanımlar elde ettiğini ifade etti.
Güneş Gazetesi: Belediyecilik meşakkatlidir. Uğraşısı ve memnun etmeniz gereken kişi sayısı boldur. Omuzlarınızdaki yük fazladır. Sayın Başkan, bunca işin altından nasıl kalkıyorsunuz?
İbrahim Etem Kibar; Biz işimizi severek yapıyoruz. Sevgiyi esas alan, mutluluğu önceleyen insanı merkeze alan belediyecilik anlayışımızla görev yapıyoruz. Fatsa adının geçtiği her yerde kazanım elde etme konusunda canla başla çalışıyoruz. Şehre faydalı olan her girişimin, her oluşumun, merkezindeyiz. Fatsa’mızın kronikleşmiş birçok sorununu çözüme kavuşturduk. Alt yapı noktasında Büyükşehir Belediyemizle ile birlikte sağlanan güçlü koordinasyon ve uyumla birçok sorunu çözdük, çözmeye devam ediyoruz.
Bir sorunu çözerken insanımızın mutluluğu inanın bizim yorgunluğumuzu alıyor. Fatsa’nın her sorunu kendi sorunumuz olarak görüyoruz. Fatsa’mızın cazibe merkezi olma konusunda her türlü adımları atıyoruz. İnsanı merkeze alan belediyecilik anlayışımızla projelerimizi ve hizmetlerimizi şekillendiriyoruz. Biz, belediye olarak başarı ölçümüzü şehirle halkımızı ne kadar birleştirebildiğimiz üzerinden değerlendirmekteyiz. Çocuk ve gençlerimizi, yaşlılarımızı ve dolayısıyla tüm bireyleri ile Fatsa’da yaşayan her insanımızı birlik, beraberlik, kardeşlik, huzur ve güven içerisinde yaşayacağı bir Fatsa niyeti ile yola çıktık.
Güneş Gazetesi; Sayın Başkan, Belediyeler kaynak bulmakta zorluk çeker. Türkiye’de birçok belediyede görüyoruz. “Tasarruf ederek büyüyoruz” diye bir sloganınız var. Tasarruf ederken de araç filonuzu da her geçen ay büyütüyorsunuz. Bunu basıl başarıyorsunuz?
Göreve geldiğimizde, tahmin etmediğimiz bir borçla karşılaşmıştık. O dönemde planlı, disiplinli ve sürdürülebilir ekonomik bir program oluşturduk. Kaynaklarımızı doğru ve yerinde kullandık. İstikrarlı bir şekilde büyüme ivmesi yakaladık. İmkansızlıklarla, borç yükü altında ezilen belediyemizi bugün, her ay araç filosunu güçlendirerek büyüten konuma kavuşturduk. Geçmişte yıllık, 4 milyon 200 bin TL ödenen kiralama usulüne son verdik. İlk etapta 13 adet, ikinci etapta ise 6, üçüncü etapta 10 yeni adet araçla toplamda 29 ayda 29 yeni hizmet aracımızı envanterimize kattık. Devletleştirdiğimiz araçlarımızı belediye envanterine kazandırarak çok büyük tasarruf elde ettik. Hem tasarruf ediyoruz, hem de alırken kazanıyoruz. İnşallah, 60 ayda 60 hizmet aracıyla araç filomuzu güçlendirmiş olacağız
Güneş Gazetesi; Sizin dönemizde özellikle kırsal olmak üzere büyük bir beton ve asfalt seferberliği var. Kırsal mahallerde bugüne kadar gerçekleştirilmemiş çok büyük hizmetlerin yapıldığını görmekteyiz. Şehir merkezinde de asfalt çalışmalarınız var.
İbrahim Etem Kibar; Hem şehir merkezinde hem de kırsal mahallelerde yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Şehir merkezinde başlattığımız asfalt çalışmaları ile toplu yaşam ve toplu yapılaşma alanlarını da asfalt konforuna kavuşturuyoruz. Diğer yandan da kırsal mahallelerimizi konforlu ve güvenli bir ulaşım hizmetiyle buluşturabilmek için bir ulaşım seferberliği yürütüyoruz. Bizler göreve geldiğimiz günden itibaren özellikle kırsal mahallelerimizin temel sorunu ve talebi olan yol çalışmalarına ağırlık verdik. 89 mahallemize adaletli, her mahallemizin öncelik sırasına yol yaptık. Yol çakıllama işlerine son vererek, dayanıklı, evladiyelik beton yol yapacağız demiştik. Uzun yıllar bakım istemeyen kalıcı yollar yapıyoruz. Bütün grup yollarımız asfalt veya beton olarak hizmet vermektedir. Amacımız, kaliteli ve uzun ömürlü yollar yapmaktır. Bunu başardığımıza inanıyorum. Tarihinin en büyük beton yol ihalesini yaparak bugüne kadar kırsal mahallelerimizde 45 km beton yol yaptık. Yine kırsal ve şehir merkezindeki mahallelerimizde Ordu Büyükşehir Belediyemizle uyumlu ve koordineli bir şekilde 70 km sıcak asfalt döktük.
Güneş Gazetesi ; Fatsa uzun yıllar alt yapı konusunda eksiklikler yaşadı. Siz göreve geldiğiniz günden bugüne alt yapı sorunların çözümü noktasında epeyce mücadele ettiniz. Alt yapı çalışmaları ve süreçleri hakkında bilgi verir misiniz?
İbrahim Etem Kibar; Caddeler, şehirlerin kimliğini oluşturan önemli parçalardır. Şehirlerin gelişmişliğinin göstergelerinden birisi de kent kimliğini oluşturan cadde ve yollarının alt ve üst yapısındaki çalışmalardır. Göreve geldiğimiz, 29 aylık süreçte Fatsa'mızın öncelikli sorunlarını planlarken hem de bunların çözümlerine yönelik ekibimizle gece gündüz mesai harcadık. 1980 yılından bugüne 40 yıldır kimsenin girmeye cesaret edemediği Fatsa’mızın en önemli caddelerinden birisi olan Sevgi Caddemiz, alt yapı eksiklikleri konusunda Ordu il genelinde en maliyetli caddelerden bir tanesiydi. Kaynakların kıt olduğu bu dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Sayın Hilmi Güler’in talimatlarıyla Sevgi Cadde’mizin alt ve üst yapısını sil baştan yenilediğimiz toplamda 10 milyon TL’ye mal olan alt yapı yatırımını tamamladık. Sevgi Caddemiz birlikte alt yapıda eksikleri olan olası sel taşkınları ve su baskınlarına karşı Beyazıt, Barbaros, Reşadiye ve Ata Caddelerinde de alt yapı çalışmalarını bitirdik. Bu caddelerimiz dışında Sed Caddesi ve bağlı ara sokaklar, Fiskobirlik Caddesi, Özel Sanayi Sitesi, Şevket Reis, Neva, Atlas, Sazcılar, Ay ve Bingöl Sokakları ve Uzunkum plajında alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Şehrimizin kimliğini oluşturan cadde ve sokaklarımızın alt ve üst yapılarını tamamlayarak Fatsa’mızı güzelleştiriyor ve gelişmişliğine katkı sağlıyoruz.
Güneş Gazetesi : Fatsa kültür ve sanat şehri. Belediye olarak şehrin bu unvanına yakışan kültür ve sanat faaliyetleriniz var. Pandemi döneminde bile bu faaliyetleriniz devam etti. Şehrin kültür ve sanat hayatına yönelik çalışmalardan kısaca değinir misiniz?
Kovid-19 salgını sırasında kültür-sanat faaliyetlerimiz en büyük birleştirici ve iyileştirici güçlerden biri oldu. Evlerde kalmanın bir sorumluluk halini aldığı pandemi şartlarında kültür sanat faaliyetlerimiz hızla karşılık verdi. Online tiyatro ve konser faaliyetlerimiz bu süreçte umut ve birliktelik duygusu aşıladı. Sosyal medya aracılığıyla yaptığımız sanatsal faaliyetler; çocuklar, gençler ve yetişkinlerin nitelikli vakit geçirmesine yardımcı oldu. Pandemi döneminde kültür-sanat alanının sınırlarını genişleterek mahallelerde araç üzerinde etkinlikler, ödüllü balık avı yarışması, ödüllü 23 Nisan resim yarışmaları, 19 Mayıs ve 29 Ekim kutlamaları yaptık. Kademeli normalleşme döneminde Ramazan programları, Uzunkum plajı ve Atatürk Parkı’nda yaz etkinlikleri, para ödüllü Plaj Futbolu ve Plaj Voleybolu ve Köyümde Şenlik Var programları organize ettik. Bu programları geleneksel hale getirdiklerimiz var. İlkini yaparak halkımızın beğendiği etkinliklerimizi de geleneksel hale getireceğiz. Bunların dışında Fatsa’mızın tarihi çınar festivali ve şenliklerini de düzenleyeceğiz.
Güneş Gazetesi; Fatsa eşsiz güzelliklere sahip, tarihi ve kültürel mekanları ile zengin bir kent. Bu zenginliği gün yüzüne çıkarmak için bazı çalışmalarınız var. Bunlardan bir tanesi de Çerkezler Tepesi projesi. Bu projenizden bahseder misiniz?
İbrahim Etem Kibar; Tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkaracağımız Fatsa’mızın turizmi ile ilgili attığımız önemli adımlardan birisi de, Fatsa’mızın değerine değer katacak, kentimizin turizmini şekillendirecek Çerkezler Tepesi projemizdir. Daha önce 39 dönümlük mesire alanı olarak kullanıma sunulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli yeri, 60 dönümlük arazi ile birleştirerek 99 dönüme çıkarmayı başarmıştık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte gerçekleştireceğimiz projemizle Çerkezler Tepesi’ni rekreasyonel çalışmalarla şehrimizin turizmine kazandırıyoruz. Şehrimizin turizm zincirinin önemli halkalarından birisi olacak Çerkezler Tepesi, Karadeniz’e örnek bir turizm projesidir. Yapılacak Fındık Kule, Fındığın ve Fatsa’mızın simgesi olacak. Denizi ve şehri kuşbakışı gören önemli turizm destinasyonları içerisinde yer alan Çerkezler Tepesi Projesi’nde betonlaşmaya da asla izin vermeyeceğiz. Doğaya uygun doğal taşlar ve ahşap malzemeler kullanılacak. Proje içerisinde; yeşil alanlar, şifa ormanı ve endemik bitki türleri, orman okulu, piknik alanları, yürüyüş yolları, seyir terasları, açık ve kapalı oturma alanları, restoran, semaver alanı, açık sergi alanı, çocuk oyun alanları, günübirlik spor alanları, etkinlikler için hizmet ünitesi, gölet, kır kahvesi, fotoğraf platosu, resim ve sanatsal faaliyet alanları, amfi tiyatro, mini film platosu, orman içerisinde okuma salonu, kitap kafe, bisiklet ve yürüyüş yolları ile bungalov evler yer alacak. Gayemiz, Fatsa’yı turizmde bölgenin marka şehri yapmak. Fatsa’mızın bizlere sunduğu tabi güzellikleri ortaya çıkararak yerli ve yabancı turistlerin tercih edeceği bir kent olmayı hedefliyoruz.
Güneş Gazetesi; Bolaman ırmağı üstünde hem bölgenin trafiğini rahatlatacak hem de bölgemizin üretim üssü Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’ne direkt geçişi sağlayacak girişimlerinizle alakalı bu yönde çalışmaların olduğunu biliyoruz. O bölgede yapılacak çalışmayı anlatır mısınız ?
İbrahim Etem Kibar; Evet, sizin de dediğiniz gibi o bölgede bizim girişimlerimizle trafik yükünü azaltacak, Organize Sanayi Bölgemize transit geçişi sağlayacak ikinci köprü çalışmamız var. Fatsa’mızın üretim üssü ve istihdam kapısı Organize Sanayi Bölgesi’nin ulaşım çilesine Bolaman Irmağı üzerine yapılacak ikinci köprü ile son vereceğiz. Bolaman ırmağı üzerinde Organize Sanayi Bölgesi’ne transit geçişi ve ana yolla bağlantısını sağlayacak çift şeritli araç ve yaya köprüsü için sondaj çalışmalarımız başladı. İlçe Başkanımız İsa Yüksel ile geçtiğimiz gün sondaj çalışmalarını yerinde inceledik. Her geçen gün yeni üretim tesislerinin faaliyete geçmesiyle büyüyen ve gelişen Organize Sanayi Bölgesi’nin lojistik taşıma faaliyetlerinin kapasitesi artmaktadır. Bolaman Kavşağından sanayi bölgesine geçişte, lojistik taşımacılığa alternatif ulaşım aksı oluşturarak hem ana yol bağlantısı, hem de transit geçişi sağlayacak ve bu yıl sonuna kadar yapımına başlanacak çift şeritli araç ve yaya köprüsü bölgenin trafik sıkışıklığını oldukça rahatlatacaktır. Talebimize olumlu görüş bildiren, köprünün yapımı konusunda talimat ve olurları olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu'na, Sayın Milletvekillerimize, Karayolları Genel Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese şahsım, organize sanayi yatırımcı firma yetkilileri ve Fatsalılar adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım
Güneş Gazetesi; İşsizlik ülkemizin kanayan yarası. Belediyelerde iş kapısı olarak görülmekte. Tarihi ve önemli bir başarıya imza atarak Türk Japon ortaklığıyla Kadın istihdamı konusunda önemli bir iş başardınız. Kadınlara yönelik mesleki eğitim atölyesi kurdunuz.
İbrahim Etem Kibar; Evet gerçekten de önemli ve değerli bizim için. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Japon Türk ortaklığıyla, Kadın İstihdamında önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Japon dostlarımızla yaptığımız görüşme ve ilişkiler neticesinde belediyemiz tarihinde ilk olma özelliği taşıyan uluslararası hibe projesini kazanarak uygulama aşamasına getirmiştik. Japon Büyükelçiliğinden beklediğimiz, “Fatsa’da Kadınlar için Mesleki Eğitim Atölyesi Sağlanması Projesinin uygulama onayını da geçtiğimiz aylarda aldık. Fatsa’mız için böylesine önemli bir kaynağı hibe olarak kazandırmanın onurunu, kadınlara yönelik mesleki eğitim merkezini kazandırmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Halk Eğitim Merkezimizde oluşturduğumuz projeye göre her türlü ekipmanı sağladığımız mesleki eğitim atölyemizin açılışını yakın zamanda yaparak faaliyete geçireceğiz. İstihdam Seferberliğine güçlü bir katkı sağlayacak olan projemizle, hiçbir iş deneyimi olmayan, meslek edinememiş, meslek edinmede geç kalmış yıllık 250 kişiye iş fırsatı oluşturacağız. Projemizin Fatsa’mıza ve hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor; Türkiye Japon Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki’ye, Diplomat ve Japon Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü İkinci Katibi Akifumi Doma’ya, proje koordinatörümüze, emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.
Güneş Gazetesi; Fatsa son zamanlarda önemli devlet yatırımları kazandı. Bu başarıda bölge milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve sizlerin katkısı epeyce fazla. Fatsa, kentsel dönüşümden adalete, turizmden spora önemli yatırımlar çekti. Bu yatırımlar hakkında neler söylersiniz ?
İbrahim Etem Kibar; Hakikaten öyle. Fatsa son zamanların en büyük devlet yatırımlarını kazandı Fatsa’mız bu anlamda son derece şanslı. Dünya Bankası destekli olan Fatsa Bolaman Havzası ıslah projesi, yaklaşık 300 milyon dolarlık Dünya çapında örnek proje. Orman Bakanlığı, DSİ ve Karayollarının bölgede çok ciddi yatırımları olacak. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan önemli destekler aldık. Evkaf Mahallesi’nde eski çöp alanındaki 100 dönümlük alanda Millet Bahçesi ile birlikte yine Evkaf Mahallesi’nde 520 bin m2’lik alanda Kentsel Dönüşüm Projesi başlatılacak. 500 hak sahibi vatandaşlarımızın uzun yıllardır umutla beklediği kentsel dönüşümü yerinde dönüşümle hayata geçireceğiz. Yeni Adliye Binası da Evkaf Mahallemizde inşa edilecek. Selatin Camii ile birlikte birçok sosyal ve kültürel donatı alanları olacak. TOKİ Başkanlığımız, bu projenin imalatlarını gerçekleştirecek. Fatsa’mız gençlik ve spor yatırımlarıyla spor kenti olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Geleceğimiz yarınlarımızın umudu çocuk ve gençlerimizin sosyal anlamda daha da gelişmesi, sporun tabana yayılması, daha fazla çocuğumuzun ve gencimizin sportif faaliyetlerden faydalanması için önemli adımlar attık. Geçtiğimiz Haziran ayında Ankara’da bakanlık binasında Fatsa’mız için yapılacak spor ve gençlik yatırımlarının resmi protokol imza törenine katıldık. Gençlerimiz için İl tipi gençlik Merkezi, 500 seyirci kapasiteli sentetik çim saha, daha önceden belde olan mahallelerimizde basket sahası ve küçük halı sahalar olmak üzere 12 tane spor tesisini yatırım programına aldırdık. Ayrıca 1 tane de yarı olimpik yüzme havuzu yatırım programına eklendi. Yine Fatsa belediye sporumuza Sayın bakanımızın talimatıyla Spor Toto’dan sponsorluk desteği geliyor. Çevre ve şehircilik, adalet, gençlik ve spor yatırımlarının Fatsa’mıza kazandırılmasında Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Bakanlarımıza, Valimiz Tuncay Sonel’e, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’e, Ordu Milletvekillerimiz Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı, Metin Gündoğdu, İl Başkanımız Halit Tomakin, İlçe Başkanımız İsa Yüksel, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese şahsım ve Fatsalı hemşehrilerim adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.