Bayanlara yönelik kanser taraması yapıldı

Halihazırda poliklinik şartlarında tüm hastalarımıza kanser taramaları ile ilgili bilgilendirmeler ve testler yapılmakta olduğunu söyleyen Dr.Gökhan Koçer, bu kapsamda önlenebilen,erken tespit edilip tedavi edilebilen kanser türleri arasında toplumda en sık rastlanan kolon(kalınbarsak),rahim ağzı ve meme kanserleri olup;buna yönelik tarama testleri geliştirilmiştir. Bu testlerin basit kolay ve ulaşılabilir olması,Aile Hekimliğinde ve KETEM birimlerinde ücretsiz olarak yapılıyor olması toplumda buna bağlı hastalık ve ölümlerden korunmada önem arz etmektedir” dedi.
Kanser taramaları,Kolon (Kalınbarsak) Kanseri için 50-70 yaş kadın ve erkeklere uygulanan,iki yılda bir yapılması öngörülen Gaitada Gizli Kan kitleriyle evde kendi kendine yapılabilen bir test olduğunu söyleyen Dr.Gökhan Koçer, “Rahim Ağzı Kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden olup o da 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir uygulanan HPV tarama testi olduğunu, yine Meme kanseri içinse 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir yapılması öngörülen Memenin radyolojik görüntülenmesi yöntemi olduğunu, Bu testlerin müspet çıkması asla kişinin kanser olduğu anlamına gelmemektedir. Müspet sonuçlarda diğer nedenlerin ekarte edilmesi için kişi bir üst basamağa ileri tetkik çin yönlendirilmektedir”dedi
. Dr. Koçer, Bu kapsamda önlenebilen ,erkentespit edilip tedavi edilebilen kanser türleri arasında toplumda en sık rastlanan kolon(kalınbarsak),rahim ağzı ve meme kanserleri olup;buna yönelik tarama testleri geliştirilmiştir.Bu testlerin basit ,kolay ve ulaşılabilir olması,Aile Hekimliğinde ve KETEM birimlerinde ücretsiz olarak yapılıyor olması toplumda buna bağlı hastalık ve ölümlerden korunmada önem arzetmektedir” dedi.