ÖZGEN “ÜRETİCİLER BEKLEDİĞİMİZDEN FAZLA İLGİ GÖSTERDİLER”

Laboratuarın faaliyete başlamasının ardından ilk hafta rekor kırdığını belirten Başkan Özgen: “2013 yılının aralık ayında toprak tahlil laboratuarına yetki belgesini aldığımızı basın yoluyla kamuoyuna duyurmamızın ardından hiç beklemediğimiz bir ilgiyle karşılaştık. İlk hafta analiz edilmek üzere bize 1000'in üzerinde toprak geldi. Biz oradaki mevcut personelimizin bu yüksek talebe karşılık vermekte zorlanacağını anlayınca Ziraat mühendislerimizden yardım istedik ve mühendislerimiz analizleri yetiştirmek adına yoğun bir şekilde çalıştılar" diye konuştu.
Üreticilerin bilinçli tarıma yöneldiğini kaydeden Özgen: “Üyelerimizin Toprak Tahlil Laboratuarımıza umduğumuzdan çok daha fazla ilgisi oldu. Bu hizmeti getirdiğimiz takdirde üyelerimizin ilgi göstereceğini zaten biliyorduk; ama bazı çevreler, gereksiz bir yatırım olduğunu, çiftçilerimizin ilgi göstermeyeceğini söylüyordu. Üyelerimizin alakası da bu söylentilere en güzel cevap oldu. Fatsa ve köylerinde çiftçilerimiz, artık bilinçli tarıma yöneldiler. Hiç kimse bahçesine ezbere gübre atmak istemiyor. Çiftçilerimiz, laboratuara gelerek, topraklarını tahlil ettiriyorlar. Uzmanlarım ızın yaptıkları tahlil sonucunda toprağın beslenme ihtiyacına yönelik ne gerekiyorsa o şekilde hareket ediyorlar" dedi.
Üreticilerin 20 TL'lik analiz ücreti ödemekten yakınmamaları gerektiğini ve paranın üreticiye desteklemeyle geri döneceğini de sözlerine ekleyen Özgen: "Üreticilerimiz zaman zaman analiz karşılığında alınan 20 TL'lik ücretten dolayı sitem ediyorlar; ama yakınmalarını gerektirecek bir durum yok. Zaten bizim arkadaşlarımızın laboratuarda doldurduğu formda mazot gübre desteklemesinde dönüm başı iki buçuk TL olarak üreticilerimize geri dönüyor. Dolayısıyla aslında üreticilerimizin cebinden analiz için hiç para çıkmamış oluyor. Yani toprak analizi yaptıran üreticimiz hem toprağını besliyor hem de hiç masrafı olmuyor" dedi.