Fatsa İlçe Müftüsü Hüseyin Can: “Fatsa Türkiye’ye ağabeylik yapıyor”
.jpg)
Can, “Türkiye genelinde yeni yeni Cem Evleri yapılıyor ama bunu ilk başaran ilçe Fatsa’dır. Kısaca Fatsa Türkiye’ye ağabeylik yapıyor” dedi.
Türkiye genelinde anlamı çok büyüktür
Can: “Fatsa ilçemizde bu hoşgörü ortamı 90’lı yıllarda hizmete açılmıştır. Bunu zamanında kuran insanları fazla dikkate alan bile olmamıştır. Fatsa’da aşevi yapılmış üstünde cem evi ve en üstünde de cami yapılmıştır. Ben ilk göreve geldiğimde Cem evini ziyaret ettim. Cem evlerine genel olarak şöyle bakmak gerekiyor. Alevi kökenli dediğimiz vatandaşlarımız sema çekerler, otururlar sohbet ederler. Netice itibarı ile bu hoşgörü ortamı ilçemizde oluşmuştur. Yapılan binanın hacmi küçük olsa da anlamı Türkiye genelinde çok büyüktür. Bu mesele Türkiye genelinde yapılmak isteniyor ve Fatsa bunu başaran ilk ilçedir. Başarılı da olunmuştur. İnsanlar bu sayede birbirlerini daha iyi tanıyorlar. ve kaynaşıyorlar. Türk milletini bölmek isteyen güçler vardır. Bunlara verilen en büyük cevap ilçemizdeki Cem Evi örneğidir. Ülkemizi bölmek isteyenler hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaktır. Bu anlamda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Fatsa’ya gelişinde Cem Evi’ni ziyaret etti. Başkanımız, birlik beraberliği gördü ve bu ortamı çok beğendiğini ifade etti. Bu durum insanlarımızı birbirine yaklaştıran durumlardır. Bu çatının altında sevgi, kardeşlik, hoşgörü vardır ve bu çok güzel bir durumdur. ilçemizin bu örnek davranışlarıyla gündeme gelmesi bizi onurlandırmıştır” dedi.
Cem Evi’nin açılmasından sonra sünni vatandaşların alevi vatandaşları daha iyi tanıdıklarını ve anladıklarını söyleyen Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, “Eskiden sünniler alevilere, aleviler de sünnilere kız vermezlerdi. Ama Cem Evi açıldıktan sonra insanlar birbirlerini daha iyi tanıma imkanı buldular. Bu güzel gelişmelerden bizler de çok mutlu oluyoruz” dedi.
(Devamı Sayfa 3’de)
(Sayfa 1 den devam)
Alevi – Sünni ayırımı yapmadan Cem Evimizde her kesimle birlikte olup ibadet yaptıklarını söyleyen Cem Evi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İhsan Kartal “Türkiye’de bir ilke imza atmanın haklı gururunun yaşıyoruz. Binamızı inşa ederken ederken hiç kimsedene olumsuz bir tepki almadık. 20 yıldır hizmet veren Cem Evimizde Fatsalı hemşehrilerimizle birlikte iç içe yaşıyor ve ibadetlerimizi yapıyoruz. Bugüne kadar hiç kimseden olumsuz bir tepki almadık. Aksine olumlu tepkiler aldık” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİR ÖERNEKSİNİZ”
Karadeniz gezisinde Fatsa ilçesine uğrayıp Cem Evini ziyaret edip, yöneticilerle görüşen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: “Birlikte camide namazını kılıp ibadet yapıyorsunuz. Sizleri cani gönülden destekliyorum. siz Aynı zamanda Türkiye’de bir örneksiniz” dedi.
Barış ve kardeşlik içinde burada olmanızdan son derece memnun olduğunu dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: “Hepimizin aynı islamın çocuklarıyız. Hepimizin Adem ve Havva’nın çocuklarıyız. Aynı Kıble’nin çocuklarıyız. Ayrılık gayrılık düşünmüyoruz. Birlikte camide namazını kılıp ibadet yapıyorsunuz. Sizleri cani gönülden destekliyorum” dedi.
Cemevinin Açılımı
Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekanı. Alevilerin zikir yaptıkları, hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları ya da bağlama çalarak, karşılama ya da semah oynadıkları ibadethâne. Cemevine girmenin her ibadet mekânı gibi bir adabı vardır. Kul hakkı yiyen, hak sahibi ile helalleşmeden cem evine giremez. Zulmedenler ve birbirinden razı olmayanlar da cem evine giremez. Yapılan en büyük ibadetlerden biri Allah-Muhammed-Ali ve On iki İmamların adlarının anıldığı "düvazimam" adı verilen nefeslerin okunmasıdır. Cem'de kıyam, rüku ve secde niyazla birleştirilmiştir. İbadet mekânları da İran, Irak, Azerbaycan, Lübnan Şiîlerinin camisinin Anadolu'ya yansıması "Cemevi" şeklinde olmuştur. İbadethaneliğinin kanunlaşması tartışması yılllardır sürmektedir. Cem Arapça'da "toplantı" demek, camii de "toplanılan yer" demektir. Bu yüzden camii ile cem evi aslında aynı anlama gelmektedir. Cemleri özgün haliyle yaşayan yol-erkan sürdüren ocaklar ve Cem Evleri Anadolu'da mevcuttur.