EKMEKTE YENİ DÖNEM!...Sofraların vazgeçilmezi ekmeğin tadı değişti

arından Ekmeklik Buğday Unu alacak olup, bunun dışında kalan özel amaçlı ya da farklı formatta un bulundurarak ekmek imalatı yapmayacak.
Ordu Fırıncılar Dernek Başkanı İsa Yazıcı, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ekmeğin sadece BUĞDAY UNU, MAYA, TUZ VE SU karışımıyla üretileceğini söyledi. Ekmeklik Buğday Ununun özelliği: 1 Temmuz”dan itibaren kül miktarının 0,70 den yukarı, 0,80 den aşağı olmak zorunda. 0,70 ile 0,80 kül aralığı ne getirecek? Kül miktarı artığında kepek miktarı artmış olacağı için fırıncılarımızın ekmek üretme imkanı çok zorlaşacaktır.
1 Temmuz’dan itibaren Un üretiminden, ekmek üretimine, ambalajlamaya, etiketlenmeden, taşıma ve depolamaya kadar yeni bir döneme giriliyor.
Kamuoyunda “Ekmek Genelgesi” olarak bilinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre, ekmek 1 Temmuz’dan itibaren katkı maddesinden arınmış halde kepek ve tahıl oranı yükseltilip, tuzu azaltılmış halde, fırın ve ekmek satış bayilerinde Ambalajsız olarak piyasaya arzına izin verilen Ekmek: Kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışındaki ürünler fırın ve satış noktalarında ambalajlı olarak satılacak. Ambalajsız olarak satılan ekmeklerde hijyen kuralları uygulanacaktır.
Ordu Fırıncılar Dernek Başkanı İsa Yazıcı, ekmeğin 1 Temmuz’dan itibaren özüne döneceğini söyledi. Bugüne kadar çeşitli katkı maddesi ile üretilen Ekmeklik unların , yeni dönemde buğday unu, maya, tuz ve sudan ibaret olacağını belirten Yazıcı, tüketicinin bundan sonra daha sağlıklı, daha hijyenik ve besleyici özelliği yüksek ekmek tüketeceğini kaydetti.
Ekmekteki değişimin sadece katkı maddeleri ile sınırlı olmadığını dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu:
“Ekmeğin satışında da önemli düzenlemeler geliyor. Ulaşımından, dolaplardaki sunuma kadar birçok yenilikler geliyor. Ekmek, bundan sonra nihai tüketiciye ulaştırılırken, daha hijyen olacak. Pazaryerlerinde, mahalle aralarında, seyyar arabalarda, cami önlerinde, köşe başlarında, sokakta açıkta, ambalajsız ekmek satışı yasaklanıyor. Bu açıdan da fırıncılar ve tüketiciler adına olumlu gelişmeler var.”
Fırıncıların yeni döneme hazır olduğunu söyleyen İsa Yazıcı , Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilgili komitelerinde çeşitli toplantılar ve eğitim seminerleriyle bir hazırlık dönemi geçirdiklerini anlattı. Yazıcı: “İşletmeler yeni dönem için hazırlıklarını yaptı. Birçok fırın 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre üretim yapıyor” dedi.