FATSA BELEDİYE BAŞKANLIĞINCA BUGÜNE KADAR YANITI VERİLMEYEN YASALAR İLE İLGİLİ SORULAR
.jpg)
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Birol Tutkan, geçmiş aylarda verdiği soru önergelerine yanıt alamadığı gerekçesi ile bir kez daha soru önergesi verdi.
Tutkan verdiği önergede şu görüşlere yer verdi.
29 Mart 2009 yerel seçimlerinden bu güne kadar yapılan Meclis toplantılarında CHP Meclis üyesi olarak, Belediye Başkanlığına yazılı olarak bir çok yasal ve farklı konularda soru sormama rağmen bugüne kadar çoğuna yanıt alınamamıştır. Bu vesileyle Yasalar konusunda sorularımı tekrarlamak istiyorum.
1- Su açma – kapama işleminin Özelleştirilmesi, Belediye yasasının 18.maddesine göre Meclisin görevi iken konu mecliste tartışılmadan bir özel şirkete verilmesi üzerine,
07/09/2009 tarihli Meclis başkalığına verdiğim önergede, konunun niçin meclisten gizlendiğini,ihalenin kime, kaç lira bedelle,ne kadar süreyle verildiğini ve belediyenin bu işten nasıl bir yarar sağladığını sormamıza rağmen ,iki aya yakın bir süredir yanıt verilmemiştir ve yasa açıkça ihlal edilmiştir.
2-Yasanın Gündem le ilgili 21.maddesinde, Meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kabul edildiği takdirde gündeme alınır demekteyse de, ikazlarıma rağmen bu güne kadar bu yasa maddesi ihlal edilmiş ve uygulanmamıştır.
3-Yasanın 76.maddesinde, Kent Konseyi nin kurularak kent yaşamında, hak ve hukukun korunması, dayanışma, saydamlık, hesap verme, hesap sorma, katılım ve Demokratik yönetime geçmek için esnaf kuruluşlarının ,sendikaların,noter,üniversite,siyasi partiler,kamu kurumlarının, muhtarlık ve diğer ilgililerin katılımı ile kent yaşamının geliştirilmesine katkıda bulunur denilmektedir. Bu maddenin uygulanarak daha çağdaş bir Fatsa ve da ha katılımcı bir belediyecilik yapılmasını yazılı olarak belirtmeme rağmen uzun süre bu konuda da bir açıklama yapılmamış ve yanıt verilmemiştir.
4- Toplantı gündemini, yoğun olarak imar ve inşaat konuları oluşturduğu için Meclis sanki, İmar müdürlüğünün yan kuruluşu gibi çalıştırılmakta ve bu nedenle de yasanın yüklediği asli görevi olan DENETİM görevini yeterince yapamamaktadır.
Belediye başkanı sayın Hüseyin Anlayan’ın en kısa sürede yukarıda belirtilen YASAL konularda Fatsa halkına açıklama yapmasını bekliyor ve durumu Kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.
Belediye Meclis Üyesi Tutkan’dan Belediye Başkanlığına Yanıt
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Birol Tutkan, bir süre önce Belediye Başkan yardımcısı Bülent Yücetepe imzası ile gazetemizde çıkan cevap yazısına açıklık getirmek amacı ile bir açıklama daha yaptı.
Tutkan yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.
16 Ekim 2009 tarihli Fatsa Güneş Gazetesinde Bşk.yrd. Bülent Yücetepe imzasıyla yayınlanan yazıda ;Belediye başkanının katılamadığı için yapamadığı 10 Eylül 2009 tarihli Belediye Meclis toplantı başkanlığını, 19. madde gereğince, bu gibi durumlarda görev yapması gereken Meclis başkan vekilince değil, 40. maddeye göre Bld.Bşk.vekilince yönetilmesinin doğru olduğu belirtilmiş ve bu durum Belediye başkanı tarafından 08.10.2009 tarihli Meclis toplantısında açıklanmış ve emekli öğretmen Birol Tutkan ikna olmasına rağmen, muhalefet olsun diye konuyu basına taşıyarak kamu-oyunu yanıltmaya çalıştığı ifadeleri yer almıştır.
Bu ifadeler, söz konusu toplantının yasaya uygun yönetilmediği için alınan kararların da yasal olmayacağını, CHP Belediye meclis üyesi olarak ilgili toplantı da dile getirmem ve Fatsa halkını bilgilendirmem nedeniyle bana verilen yanıtı içermektedir.
DARI ÇUVALINDA PİRİNÇ ARANMAZ
5393 Sayılı Belediye Kanunun 19.maddesi, Belediye Meclisi Başkanlık Divanının oluşu munu ve Belediye başkanı meclise katılamaması durumunda birinci meclis başkan vekili, onunda katılamaması durumunda ikinci meclis başkan vekili mecliste düzeni sağlamakla yükümlüdür demektedir. 38.madde Belediye Başkanının görev ve yetkilerini, 40.madde de Belediye başkan vekilinin görevlerini düzenlemiştir. Bu düzenlemeden ,belediye başkanı göreve gelemediği zamanlarda meclisi yönetme görevinin meclis başkan vekilince, halka hizmet, personelin görev ve denetimi, imar, yol, alt yapı vb.hizmetlerin de belediye başkan vekilince yürütülmesi gerektiğini anlamak ge
rekir.
Oysa Başkanlıkça verilen yanıt ta, Belediye başkan vekili, 40.maddeye göre Belediye başkanının tüm yetkilerine sahip olduğu için Meclisi de yönetmeye yetkilidir ve bunda bir yanlışlık yoktur denilerek ve yasallığı da başkanının katılamaması değil de katılmaması nedeni ne bağlanarak sözcük oyununa başvurulmak zorunda kalınmıştır. Diyelim ki yapılan uygulama doğru.! Niçin iki belediye meclis üyesi meclis başkan vekili olarak seçilmiştir. Bu üyeler ne zaman görev yapacaklardır? Yasa koyucu, belediye başkanlığının düşündüğünü ,düşünememiş midir? Görülüyor ki zorlama yorumlarla, Darı Çuvalın da Pirinç aranmaya çalışılmaktadır.
Ayrıca, şahsımdan emekli öğretmen olarak bahsedilmesi, acaba mecliste, emekli öğretmene ayrı esnafa ayrı, işçiye, tüccara ve sanayiciye ayrı açıklama mı? yapıldığı sorusunu akla getirmekte dir. Yoksa , sadece öğretmenlerin temsilcisi olarak bulunduğum yada hukuktan anlamadığım mı? kastedilmektedir. Bilmeyen lere anımsatmakta yarar vardır. Ben , bugün kutsal bir mesleğin emekli olan bir mensubu olmaktan öte, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan büyük önder ATATÜRK’ ün kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi sinin Fatsa Belediye Meclis üyesi olarak görev yapmaktayım. Fatsa halkının verdiği 3.500 oyu temsil etmekle birlikte tüm halkımızın çıkarlarını, hukukun üstünlüğü çerçevesinde korumak ve denetim görevini yerine getirmekle görevliyim. Belediye Meclisindeki kimliğim budur. Bu kimlikten haberi olmayanların yasalardan da bir haber oldukları aşikardır.