AK Parti Milletvekili Eyüp Fatsa Fındığı Değerlendirdi "Bu bir siyasi cesarettir"
.jpg)
Ak Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa yaptığı açıklamada; “1935 yılında fındık şurası toplandı. Orda gündemin iki ana maddesi varmış. 1 fındık fiyatı ne kadar olacak? 2. Devlet fındık alacak mı? 2009 yılında fındık şurası toplanmış aradan geçen 74 yıl sonra gündemde yine iki aynı madde yer aldı. 74 yıl boyunca her geçtiğimiz yılı tekrar etmişiz. Kalıcı tedbir alamadık. Bütün tecrübeler gösterdi ki fındığa fiyat vererek fındığın meselesini çözmek mümkün değil. Niye derseniz bu yıl fındığın fiyatını belirliyorsunuz. Bir daha ki yıl bu fiyat önceki yıla göre az olduğu zaman sıkıntı oluyor. Düzenli bir rakam veremiyorsunuz. Dolayısıyla fındıkla ilgili köklü tedbirler almadıktan sonra fiyatı üzerindeki oynamalarla fındığın, fındık üreticisinin problemlerini çözmek mümkün değildir. 1983 döneminde çıkartılan fındık dikim alanları sınırlanması ile ilgili kanun Anavatan Partisi’nin iktidarı döneminde çıkmıştır fakat siyasi irade orada ki insanların karşısına çıkma cesareti alamamıştır. Alınan kararın siyasi bir riski de vardır. Her geçen yıl boyunca bizde fındık rekoltesi artmış, Pazar sınırlı kalmış, tüketim sınırlı kalmış fakat rekolte artmış, üretim alanları genişlemiş adeta kaçak üretimi fındık teşvik etmiştir. Dolayısıyla arz talep dengesi üretici adına bozulmuştur. Her yıl ihracatın 2 katı fazla fındık üretilince hem iç piyasada fındık istikrarsızlığı olmuş hem de dış piyasada fiyat istikrarsızlığı olmuştur. Ben 11 yıldır fındıkla ilgili bedel ödedim, hakarete uğradım, itirazlara uğradım teşekkür aldığımız zamanlar da oldu fakat hep bu işin içinde oldum ve ben de mücadele verdim. Yasal üretim alanlarında fındık yetiştiriciliği yapanlar hep sıkıntı çekmiştir kaçak üretim yapanlar fındığın rantını yemiştir. Biz her yıl fındıkla ilgili kavgalar çıkartırken onlar hiç aralarında tartışma bile çıkarmamıştır. Çünkü 1 dönümden azami 100 kilo fındık alırken onlar daha ucuz maliyetle 300 kilo’nun üzerinde fındık alıyorlar.
Biz bir kere kazanırken onlar 3 kere kazanmış oluyor. Şimdi geldiğimiz noktada 1983 yılında çıkan fındık alanlarının sınırlandırılması alakalı yasal mevzuat aradan geçen uzun yollar sonra ilk defa bir siyasi irade demiştir ki ben bu yasayı uygulayacağım. Bu uygulamanın ne getirip ne götürdüğü noktasında öyle zannediyorum ki kamuoyunun biraz kafası karışık gözüküyor. Hiçbir siyasi iradenin cesaret edemediği bu kanunu uygulamaya bizim hükümetimiz cesaret etmiştir. Bu bir siyasi cesarettir. Son yıllarda alınan fındıkla ilgili karar en radikal kararlardır. Bu kanunla fındık alanlarının sınırlandırılması ile ilgili eğim ve rakım şartı aranıyor, Çifti kayıt sistemine üreticinin kayıt olması gerekiyor. Yapılan tespitlerde 406 Bin hektarlık bir alanın olduğunu görüyoruz. 406 Bin hektarlık alanda 500–550 bin ton fındık üretimi yapılmaktadır. Dolayısıyla her yıl Türkiye’nin içerde ve dışarıda fındık tüketim miktarıdır. Bu yasal alanlarda fındık üretenlere devlet her yıl dönüm başına 150 TL destek veecek. Kilo başına devlet 1500 TL devlet destek verdiği anlamına geliyor. Devlet sürekli bu yasal alanlarda fındık dikimi yapan üreticilere destek verecektir. Devlet neden böyle bir desteğe ihtiyaç duydu çünkü biz daha fazla fındık ihracatı yapmak istiyoruz ve daha fazla fındık tüketmek istiyoruz” dedi.
Biz daha ucuza fındığı ihraç edip pazarı elde tutmak istiyoruz.
Bizim fındıkdaki fiyat politikalarımız Türkiye dışındaki ülkelerin fındık üretme noktasında cesaretlendirdiğini ve teşviklendirilmiştir diyen Fatsa; “Fındık politikamız diğer ülkelere örnek olmuş ve bizim pazarımıza ortak çıkarmış olduk. Biz daha ucuza fındığı ihraç edip pazarı elde tutmak istiyoruz. Çiftçinin eğer bir kaybı olursa desteklemek amacıyla aradaki eksiği kapatmak istiyoruz. Yasal alanlarla ilgili prosedür budur. 1.derecede tarım arazilerinde yasal dikim alanlarında üretim yapanlarla ilgili şey nedir. Diyor ki devlet üreticiye ben sana dönüm başına 600 TL yardım edeceğim sen fındığı sökeceksin. Alternatif başka bir ürün üretimine geçeceksin. Sökerken 600 TL destek verildiği gibi yeni ürün yetiştirirken de ayrı bir destek alacaksın. Seni hiçbir şekilde mağdur etmeyeceğini belirtiyor. Bu uygulama ile fındık üreticisinin geleceğini kurtarmak için çalışıldığı gözleniyor. Yapılan budur. Bu uygulamada yanlış anlaşılacak hiçbir şey yoktur. Aklı başında olan ve bugüne kadar fındıkla ilgili konuşan herkesin savunduğu şeydir bu. Taban arazilerden fındık sökülsün yasal üreticilere destek verilsin. Peki, niye serbest piyasaya fındık bırakıldı. Çünkü bir Liberal ekonomi uyguluyoruz. Ama sosyalist bir uygulama ortaya koyuyorsun. Zaten biz içerde ve dışarıda tüketebildiğimiz kadar fındık üreteceğiz ki ürettiğimiz zaman bizim elimizde fındık kalması ve fiyatın düşmesi söz konusu değildir. Üreticinin fındığı üzerinde kimse rant elde etmesin normal sürece girsin ardında üreticiyi desteklemek suretiyle mağdur etmemek gerekiyor” dedi.
Fındıkta kalıcı radikal çözümler olması gerekiyordu
Yeni bir uygulama yaptıklarını dile getiren Fatsa; “Belki bu yıl fındıkla ilgili ciddi şekilde tartışmalar olacak. Fakat önümüzdeki yıllarda bu sistem oturunca herkese memnuniyet vereceği kanaatindeyim. Şahsen bizim bölge milletvekilleri olarak son 2 yıldır geçilmesini istediğimiz bir uygulamadır. Biz bu uygulamayı geçen yıl uygulamak istedik fakat geçen yıl bu yasal alanlar tespit edilmediği için bu uygulamaya bu yıl başladık. Ben şahsen fındık üreten bir insan olarak ve bölgenin milletvekili olarak bu doğru bir uygulamadır. Radikal bir karar ve her siyesi iradenin de arkasında duramayacağı bir karadır. Bu uygulamada eksikler görülebilir. Bu değişmez bir şey değildir. Bugün böyle bir uygulama alan siyasi irade eksikliği düzeltme amaçlı yeni bir uygulama yapabilir. Bu bir süreçtir. Bu yıl bunu uygulayacağız.” dedi.