CHP ORDU MİLLETVEKİLİ GÜNER TARIM BAKANI MEHDİ EKER'E SORDU;
.jpg)
"TMO'YU PİYASADAN ÇEKMEKLE FINDIK ÜRETİCİSİNİN OCAĞINA İNCİR AĞACI DİKMİŞ OLMUYOR MUSUNUZ?" Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Rehmi Güner, Tarım Bakanı Mehdi Eker trafından cevap landırılmak üzere bir soru önergesi verdi.
Verdiği soru önergesinde “TMO’yu da piyasadan çekerek Fındık üreticisinin OCAĞINA İNCİR AĞACI DİKMİŞ olmuyor musunuz?” diye soran Güner’in, Eker tarafından yazılı olarak açıklanmasını istediği soru önergesi şöyle :
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Tarım Bakanı Sayın Dr. M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.
Rahmi GÜNER
Ordu Milletvekili
AKP Hükümetinin 4 Bakanını yanınıza alarak yaptığınız basın açıklamasında FINDIK ÜRETİCİSİNE MÜJDELİ! HABERİ VERDİNİZ. “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıldan itibaren fındık alımı yapmayacak. Ruhsatlı 406 bin hektar alan dışında fındık üretimi desteklenmeyecek. Ruhsatlı alanlarda üretim yapanlara dekar başına 150 lira destek verilecek. Toplam destek 1.8 milyar lira olacak. Ruhsatsız alanlarda alternatif ürünlere geçmek isteyenlere 3 yıl süreyle destek ödemesi yapılacak. Fiyat serbest piyasada oluşacak. Türkiye uluslararası piyasalardaki ürün arzında belirleyici hale gelecek. Kamu harcamalarında etkinlik sağlanacak. Fiyatta ve ihracat gelirlerinde istikrar elde edilecek.” Buna ilişkin olarak;
1. Yeni sezon fındığının toplanmasına 10 gün kala böyle bir strateji ortaya koymuş olmak AKP Hükümetinin, Fındıkta yaşanan kaosu çözeceğine olan inancının bir ürünü müdür? Yoksa son üç yıldır hükümetinizin uyguladığı Fındık politikasının bir devamı olarak, Fındığı bu sene de yok pahasına tüccara teslim etmek mi amaçlanmıştır?
2. Uygulayacağınız bu politikalarla “Türkiye uluslararası piyasalardaki ürün arzında belirleyici hale gelecek” demektesiniz. Dünya pazarında üretimin neredeyse %75’ini gerçekleştiren bir ülke, zaten ürün arzında belirleyici değil de nedir? Bunu İktisat Bilimi açısından açıklayabilir misiniz?
3. Üniversitelerin birinci sınıflarında okuyan öğrenciler arzın ne olduğunu ve bir ülkenin hangi koşullarda arzda belirleyici olup olmadığını söyleyebilir. Yanınızdaki parlak ekonomi Bakanlarından bu konuda teknik yardım aldınız mı?
4. TMO’nun alım yapmayacağını ifade ettiniz, FİSKOBİRLİK’de 3 yıl önce piyasa aktörü olmaktan hükümetiniz eliyle çıkarılmıştı. Bu durumda üreticinin elindeki fındığı, üretim maliyetinin altında bir fiyatla tüccarın almasını önleyecek ne gibi tedbirler aldınız? Bu tedbirleri kamuoyuna açıklayabilir misiniz?
5. Hükümetiniz Fiskobirliği piyasa aktörü olmaktan çıkararak neyi amaçlamıştır ve hangi çevrelere hizmet etmiştir? TMO’yu bilmediği bir işe hangi amaçla sokmuştur? Hasadın başlamasına 10 gün kala TMO’yu da piyasadan çe kerek fındık üreticisinin OCAĞINA İNCİR AĞACI DİKMİŞ olmuyor musunuz?
6. Rekoltenin geçen yıla göre düşük beklendiği ve Fındığın tamda para edeceği bir sezonda, TMO’nun piyasadan çekileceğini açıklamanız, uluslar arası piyasa aktörlerince sevinçle karşılanmıştır. Bunu yerli üretici açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
7. Fındığın vadeli işlem borsasında üzüm ve incir gibi işlem görebileceğini Sayın Başbakan ifade etmişti. Fakat vadeli işlem borsasında bu ürünlerin işlem görmediği yönünde iddialar bulunmaktadır. Bu konuda nasıl bir çalışma yapılmaktadır?
8. Üreticilerin elma, kivi, çilek gibi pazarı daha geniş ürünlere yönlendirile-bileceğini ifade etmektesiniz. 750 m. rakımın üstünde çilek ve kivi yetiştirmek mümkün müdür? Karadeniz’in iklim koşulları incelenerek mi böyle bir açıklama yapılmıştır?
9. Fındığa alternatif ürün projesi daha önce kaç kez denenmiştir ve hangi nedenlerle başarılı olamamıştır?